Lietuvā plāno aizliegt nepiederošām personām nēsāt militāro formas tērpu

Ārvalstīs
BNS, Sargs.lv
Lietuvas karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks ir ierosinājis ieviest naudas sodu 140 eiro apmērā par nelikumīgu Lietuvas bruņoto spēku militāro formas tērpu vai to elementu nēsāšanu un Lietuvas parlaments otrdien šo likumprojektu pieņēma pirmajā lasījumā.

Lietuvā plāno aizliegt nepiederošām personām nēsāt militāro formas tērpu

Likumprojekts paredz, ka administratīvo atbildību varēs piemērot ne tikai par formas tērpu nēsāšanu, bet arī, bet arī par tā elementu vai pazīšanās zīmju nēsāšanu.

Par šo noteikumu neievērošanu varēs piespriest naudas sodu no 28 līdz 140 eiro apmērā.

Oleks uzsvēra, ka būs aizliegts nēsāt tikai Lietuvas Bruņoto spēku formas tērpus, bet ne militāra stila un krāsojuma kreklus, kurus var iegādāties veikalos.

"Arī man ir medību forma, kas pēc manām domām, ir laba, skaita un, kurai nav nekādas saistības ar Lietuvas armiju. Lietuvas armija ir patentējusi pašreizējo militārās formas krāsojumu un formas tērpu. Tas tiek darīts, lai formu nenēsātu katrs, kurš to vēlas," sacīja ministrs.

Viņš norādīja, ka likuma grozījumi ir saistīti gan ar cieņu pret Lietuvas Bruņotajiem spēkiem, gan disciplīnu, bruņoto spēku reputāciju un valsts drošību.

Oleks norādīja uz gadījumiem, kad Lietuvas armijas formastērpā esoši cilvēki var paveikt noziegumus.

"Mēs redzējām noziegumus, agresiju, okupāciju Krimā un citās vietās Ukrainā, kur cilvēki nēsā kaut kādu formas tērpu. Tādēļ mēs runājam, ka strēlniekiem ir jānēsā Strēlnieku savienības [valsts finansēta brīvprātīga paramilitāra civilās pašaizsardzības organizācija, kas palīdz valstij nacionālās drošības garantēšanā] formas tērpi, medniekiem - mednieku, bet zvejniekiem - zvejnieku (...)" teica ministrs.

Tagad likumprojektu izskatīs attiecīgajās parlamenta komisijās.

Latvijā vienīgi Aizsardzības ministrijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir tiesības pasūtīt karavīra formas tērpu un atšķirības zīmju izgatavošanu, un tikai karavīrs (atvaļināts karavīrs) ir tiesīgs valkāt karavīra formas tērpu un atšķirības zīmes.

Atvaļinātam karavīram atļauts valkāt karavīra formas tērpu valsts svētkos, atceres un atzīmējamās dienās, militāro vienību sarīkojumos un citos Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku atbalstītos pasākumos Latvijā vai ārvalstīs. Pārkāpjot šos noteikumus, vai ja atvaļināts karavīrs neievēro karavīra formas tērpa valkāšanas noteikumus vai ar nepiedienīgu uzvedību kompromitē karavīra godu, aizsardzības ministrs vai viņa pilnvarots komandieris (priekšnieks) viņam var atņemt tiesības nesāt formas tērpu.

Atvaļinātam karavīram tiesības valkāt karavīra formas tērpu par nevainojamu dienestu var piešķirt amatpersona, kas ir tiesīga atvaļināt karavīru, par kaujas nopelniem un citiem nopelniem dienesta uzdevumu izpildē neatkarīgi no izdienas stāža, kā arī, ja karavīrs atvaļināts invaliditātes (slimības) dēļ, kas iegūta dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus vai karavīrs atvaļināts no dienesta maksimālā vecuma sasniegšanas dēļ un viņa kopējais izdienas stāžs nav mazāks par 20 gadiem.

Arī Latvijā kaujas formas tērpam radītais unikālais maskēšanas raksts (LATPAT) ir patentēts.

Dalies ar šo ziņu