Igaunijā sākas līdz šim lielākās kopīgās gaisa spēku mācības ar ASV

Ārvalstīs
Pēc baltictimes.com un yle.fi materiāliem
ASV-Igaunija
Foto: Foto: defense.gov

20. martā sākās līdz šim lielākās Igaunijas un ASV gaisa spēku kopīgās militārās mācības, kas ilgs aptuveni mēnesi.

Igaunijā sākas līdz šim lielākās kopīgās gaisa spēku mācības ar ASV; tajās piedalīsies arī Somija un Zviedrija

Mācībās piedalās 14 ASV Gaisa spēku iznīcinātāji “F-16” no 510. kaujas eskadriļas, kas Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari ieradās no savas mītnes bāzes Aviano, Itālijā. Mācībās piedalās arī 300 ASV karavīru.

Mācībās tiks pārbaudīta Igaunijas un ASV gaisa spēku sadarbība. Notiks vairāki zemie lidojumi pār Igaunijas Aizsardzības spēku Centrālo poligoni un pirmo reizi kopš Igaunijas neatkarības atgūšanas lidojumu laikā tiks iznīcināti uz zemes, izmantojot lidmašīnas apbruņojumu un kaujas munīciju.

Latvijā Ādažu poligonā zemes mērķi no gaisa kuģiem – lietuviešu „L-39” - pirmo reizi tika iznīcināti 2011. gadā. Savukārt 2012. gadā to veica „lidojošais cietoksnis” – ASV prettanku cīņas lidmašīna „A-10”, 2013. gadā – franču „Mirage”, bet 2014. gadā – zviedru „Gripen”.

“Viņi šeit ierodas, lai iegūtu kaujas gatavības kvalifikāciju un ir ļoti apmierināti ar apstākļiem, kādus piedāvā Igaunijas gaisa telpa. Paralēli šīm mācībām, lidmašīnas piedalīsies kopīgās mācībās arī ar zviedriem un somiem,” sacīja Igaunijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Jāks Tariens.

Pulkvedis Tariens informēja, ka līdz šim bāze Emarī vienlaicīgi ir uzņēmusi vairākus sabiedroto valstu iznīcinātājus, taču vēl nekad līdz šim kopīgās mācībās nav piedalījusies tik liela vienība.

Savukārt no 24. marta līdz 1. aprīlim Somija, Zviedrija un ASV piedalīsies kopīgās gaisa spēku mācībās, lai pārbaudītu militāro taktiku Somijas gaisa telpā.

Mācības galvenokārt norisināsies dienas laikā virs Somijas pilsētas Pori un starptautiskajā gaisa telpā virs Baltijas jūras, un to laikā netiks izmantots bruņojums.

ASV Gaisa spēku iznīcinātāji “F-16” tiks bāzēti Gaisa spēku bāzē Emari, kas atrodas Igaunijas ziemeļos, savukārt Somijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Hornet” un Zviedrijas iznīcinātāji “JAS 39 Gripen” lidos no savām mītnes bāzēm.

Dalies ar šo ziņu