Pēc Kopenhāgenā notikušā terorakta atbruņos Dānijas Zemessardzi

Ārvalstīs
Pēc thelocal.dk materiāliem
Dānijas zemessargs
Foto: Foto: hjv.dk

Dānijas Zemessardzes (Hjemmeværnet) 4300 brīvprātīgo jau informēti, ka viņiem tiks atbruņoti ieroči, jo atklājies, ka Kopenhāgenā notikušajā apšaudē tika izmantota nozagta militārā šautene.

Pēc Kopenhāgenā notikušā terorakta atbruņos Dānijas Zemessardzi

Viens no ieročiem, kas tika izmantots Kopenhāgenā februārī notikušajā teroraktā, bija snaiperšautene “M95”, kas iepriekš nozagta kādam no Zemessardzes pārstāvjiem.

Ņemot vērā šos notikumus, Zemessardze nolēma īslaicīgi pieprasīt visiem Zemessardzes pārstāvjiem noņemt aizslēgu, novēršot to, ka ar ieroci var šaut.

Vairāk nekā 4300 zemessargiem, kam piešķirti ieroči glabāšanā, līdz 30.martam būs jānoņem aizslēgi un tie jāglabā valsts ieroču noliktavās. Tikmēr bruņotie spēki plāno ieviest ilgtermiņa risinājumus attiecībā uz zemessargu ieroču glabāšanu.

“Pēc 14.-15. februāra traģiskajiem notikumiem Zemessardze sākusi ieviest drošības pasākumus līdz tiks atrasts īstais risinājums,” sacīja Zemessardzes komandieris ģenerālmajors Fins Vinklers.

Papildus tam, ka uzdots atbruņot ieročus, zemessargi tiks paļauti periodiskiem kontroles apmeklējumiem, kuru laikā pārbaudīs, vai ieroči tiek glabāti droši un pareizi.

Pirms jaunajiem drošības pasākumiem zemessargiem bija pienākums glabāt ieroci un tā aizslēgu atsevišķi seifā aiz slēdzenes un atslēgas, taču zagļiem izdevās piekļūt vienam no Zemessardzes ieročiem, kuru aizvadītajā mēnesī izmantoja Omārs El Huseins, veicot divas apšaudes, kuru laikā Kopenhāgenā tika nogalināti divi cilvēki un ievainoti seši policisiti.

Jaunais paziņojums par drošības pasākumiem Zemessardzē radījis šķelšanos parlamentā.

Dānijas aizsardzības ministrs Nikolajs Vamens izteicis “pilnīgu uzticību” Zemessardzei, bet vairāki opozīcijas deputāti parlamentā kritizējuši šo lēmumu.

“Glabāt  ieroča aizslēgu nozīmē to pašu, ko glabāt pašu ieroci. Tātad, tas pamatā nozīmē to, ka tagad mūsu Zemessardze ir neapbruņota. Es uzskatu, ka tas bija nepareizais lēmums,” sacīja “Dānijas Tautas partijas” preses sekretāre Marija Krarupa.

Galvenās opozīcijas partijas “Venstre” preses sekretārs Troels Lunds komentēja, ka tas bija “neprāts” ieviest šo lēmumu, ko viņš dēvē par drastisku. Tikmēr Holgers Nīlsens no kreisā spārna partijas “Sociālstu Tautas partija” argumentēja, ka zemessargu atbuņošana bija “saprātīga”.

Dalies ar šo ziņu