Paraksta saprašanās memorandu par Baltijas valstu Apvienotā štāba elementa izveidi

Nozares politika
Sargs.lv
ES sanāksme
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

18. februārī neformālās ES aizsardzības ministru sanāksmes laikā Rīgā, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis kopā ar Lietuvas aizsardzības ministru Jozu Oleku un Igaunijas aizsardzības ministru Svenu Mikseru parakstīja saprašanās memorandu par Baltijas valstu Apvienotā štāba elementa izveidi.

Paraksta saprašanās memorandu par Baltijas valstu Apvienotā štāba elementa izveidi

Apvienotais štāba elements ir sadarbības struktūra, kurā notiks darbs pie Baltijas valstu operacionālā līmeņa aizsardzības plānošanas koordinācijas un citiem Baltijas valstu komandieru dotajiem uzdevumiem.

„Baltijas valstu Apvienotā štāba elements ir viens no soļiem, kuru mēs īstenojam, lai stiprinātu Baltijas valstu un visu NATO sabiedroto drošību. Tas ir tikai viens no kopīgi paveiktiem darbiem, un daudzi darbi vēl jāpaveic tuvāko gadu laikā,” uzsver aizsardzības ministrs R.Vējonis.

Paredzēts, ka jaunizveidotā struktūra arī ievērojami atvieglos Baltijas valstu bruņoto spēku sadarbību potenciālās krīzes situācijās. Apvienotā štāba elementa sastāvs būs mainīgs, atkarībā no uzdevumu specifikas, un tas sanāks kopā pēc nepieciešamības. Jāatzīmē, ka sabiedrotie ir izrādījuši atzinīgu interesi par šo projektu.

1991. gadā Baltijas padome pieņēma rezolūciju par kopīgas Baltijas valstu drošības koncepcijas izstrādi un 1992. gada 2. jūnijā Pērnavā, Igaunijā, Baltijas valstu aizsardzības ministri parakstīja vienošanās protokolu par Baltijas valstu Aizsardzības ministriju sadarbību kopējās drošības jomā.  Sadarbība ļauj attīstīt valstu nacionālās aizsardzības struktūras, veicina efektīvāku spēju attīstību un izmantošanu, savietojamību ar sabiedrotajiem, kā arī nodrošina sekmīgāku sadarbību miera uzturēšanas un krīžu vadības operācijās.

Jau ziņots, ka no 18. līdz 19. februārim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies ES aizsardzības ministru neformālā sanāksme, kurā diskutēs par aktuālākajiem jautājumiem gatavojoties 2015. gada jūnija Eiropadomes diskusijai par aizsardzību, kas ir būtiskākais aizsardzības jomas notikums Latvijas prezidentūras laikā.

Dalies ar šo ziņu