Igaunijā uzstādīts trešais gaisa telpas uzraudzības radiolokators

Tehnika un ekipējums
BNS
4964C6A10BAF44EC83B38DBACECF5139.jpg

Igaunijas Aizsardzības spēki 27. janvārī Valgas apriņķa Tīkamē atklāja trešo pretgaisa aizsardzības sistēmas novērošanas posteni.

Igaunijā uzstādīts trešais gaisa telpas uzraudzības radiolokators

Radiotehniskā posteņa atklāšanā piedalījās Igaunijas aizsardzības ministrs Svens Miksers, Aizsardzības spēku komandieris ģenerālmajors Riho Terrass, Somijas Aizsardzības ministrijas ģenerālsekretārs Arto Reti un posteņa komandieris leitnants Kalle Oruāss, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses dienests.

Aizsardzības ministrs sacīja, ka jaunais radiolokators nodrošinās Aizsardzības spēkus ar nepieciešamo situācijas apzināšanu un agrīno brīdināšanu draudu gadījumā. Turklāt tas būs noderīgs ne tikai Igaunijas valstij, bet arī reģiona pašvaldībām un iedzīvotājiem.

Radiolokators Tīkamē kopā ar 2013. gadā Muhu salā (Mona salā) un Kallaverē Rietumviru apriņķī uzstādītajām novērošanas sistēmām ļaus pilnībā sekot Igaunijas gaisa telpā un tās tuvumā notiekošajam.

Novērošanas posteņa Tīkamē būvniecībā ieguldīti 6,5 miljoni eiro, neskaitot paša radiolokatora izmaksas.

Tīkamē un Muhu salā uzstādīti radiolokatori "Thales Ground Master 403". Vidēja rādiusa radiolokators "Thales Ground Master 403" spēj konstatēt lidmašīnu līdz 470 kilometru attālumā un līdz 30 kilometru augstumā. Tā ir mobila sistēma, un nepieciešamības gadījumā to stundas laikā var pārvietot no tā pastāvīgās atrašanās vietas un uzstādīt darba kārtībā citā vietā.

Radiolokatorus kopīgā iepirkumā Igaunija un Somija iegādājās no Francijas kompānijas "Thales-Raytheon Systems Company". Kopumā abas valstis no Francijas iepirka 14 radiolokatorus, bet divu radiolokatoru, kas nonākuši Igaunijā, kopējā summa ir 22,4 miljoni eiro.

Latvijā trijos radiotehniskajos posteņos  jau ir uzstādīti mobilie stratēģiskās darbības gaisa telpas novērošanas radiolokatori „AN/TPS-77”.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas radiotehniskie posteņi ir apvienoti nacionālajos gaisa telpas kontroles centros un reģionālajā Gaisa telpas novērošanas koordinācijas centrā Karmelavā, Lietuvā, kas veido vienotu Baltijas valstu gaisa telpas kontroles sistēmu (BALTNET). Savukārt tā ir iekļauta vienotajā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā (NATINADS).

Dalies ar šo ziņu