Latvijas Jūras spēku flotile pārņem Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras vadību

NBS
Sargs.lv
Baltron
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

7. janvārī Liepājā uz Jūras spēku flotiles kuģa A-53 „Virsaitis” notika Baltijas valstu jūras mīnu eskadras (BALTRON) komandiera maiņas ceremonija, kurā piedalījās Lietuvas Jūras spēku komandieris kontradmirālis Kerstutis Macijauskas un Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Juris Roze.

Latvijas Jūras spēku flotile pārņem Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras vadību; Igaunija izstājas no šī projekta

Klātesot arī flotiles personālsastāvam, līdzšinējo mīnu kuģu eskadras komandieri -  Igaunijas Jūras spēku kapteiņleitnantu Tarmo Seppu - nomainīja Latvijas Jūras spēku flotiles virsnieks komandleitnants Jānis Auce.

Igaunijas Aizsardzības spēki paziņoja, ka, izvērtējot savas spējas un nosakot prioritātes, tie izstāsies no šī projekta, tāpēc šonedēļ izskatīšanai valdībā iesniegts ziņojums par trīspusējā līguma denonsēšanu. Ziņojumā norādīts, ka Igaunija sadarbību ar abām Baltijas valstīm turpinās NATO 1. Pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) ietvaros.

8. janvārī tā atbalstīja Igaunijas izstāšanos no BALTRON projekta. Attiecīgas izmaiņas triju valstu līgumā stāsies spēkā pēc sešiem mēnešiem.

Savukārt Latvija un Lietuva vienojās, ka turpinās savas saistības BALTRON projektā un meklēs iespējas to stiprināt, kā arī attīstīs ciešāku sadarbību pretmīnu jautājumā un jūras akvatorija novērošanā.

Pagaidām nemainot eskadras nosaukumu, šogad dalībai BALTRON abas valstis deleģēs pa vienam kuģim, operāciju vai mācību laikā to skaitu pēc nepieciešamības palielinot.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru izveidoja 1998. gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Par tās pirmo komandieri kļuva Latvijas jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis.

Baltijas valstis BALTRON sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz 6 – 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi.

Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

Viens no galvenajiem Baltijas valstu sadarbības projekta mērķiem ir paaugstināt kuģu personāla profesionalitāti, piedaloties ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās, tostarp NATO pretmīnu vienības realizētajās operācijās. Vienlaikus šāda sadarbība veicina savstarpējo savietojamību starp Baltijas valstu Jūras spēkiem.

Šā gada laikā BALTRON kuģi piedalīsies astoņās mācībās Baltijas jūrā. To laikā katru gadu Baltijas jūrā neitralizē desmitiem mīnu, torpēdu un citu sprādzienbīstamu priekšmetu, kas pārsvarā ir palikuši no iepriekšējās karadarbības šajā reģionā.  

Dalies ar šo ziņu