Baltijas valstu ministri vienojas palielināt finansējumu NATO Gaisa telpas patrulēšanas misijai

Nozares politika
Sargs.lv
Baltijas un Polijas aizsardzības ministri
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

11. un 12. decembrī Cēsīs tikās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Lietuvas aizsardzības ministrs Jozus Oleks (Juozas Olekas), Igaunijas aizsardzības ministrs Svens Miksers (Sven Mikser) un Polijas aizsardzības ministrs Tomašs Semoņaks (Tomasz Siemoniak), lai apspriestu reģiona drošības situāciju un efektīvākos veidus Velsas samita lēmumu īstenošanai.

Baltijas valstu ministri vienojas palielināt finansējumu NATO Gaisa telpas patrulēšanas misijai Baltijā

"Situācija pagājušās nedēļas nogalē, kad Krievija veica lidojumus virs Baltijas jūras ar stratēģisko bumbvedēju, nozīmē jaunu drošības situācijas pavērsienu un vēl agresīvāku uzvedību no Krievijas puses, kas savukārt rada starptautisko saspīlējumu," uzsver R.Vējonis. "Visas trīs Baltijas valstis ir vienojušās palielināt savu līdzdalību misijas finansēšanā, un Latvija ieguldīs NATO Gaisa patrulēšanas misijas uzņemošās valsts atbalstā 3 miljonus eiro."

Ņemot vērā pagājušās nedēļas notikumus, Baltijas valstu aizsardzības ministri vienojās, ka pastiprināt patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas ir nozīmīgāk nekā jebkad.

„Pēdējo nedēļu laikā novērotā Krievijas Gaisa spēku aktivitāte Baltijas jūras reģionā ir iepriekš nepieredzēta un nevajadzīgi agresīva, un šajā kontekstā Velsas samitā pieņemtie lēmumi par NATO klātbūtni reģionā ir ļoti nozīmīgi,” sacīja S.Miksers.

Baltijas valstu ministri apliecināja Polijas kolēģim, ka palielinās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iesaisti NATO starptautiskajā štābā Šcecinā, Polijā, kas ir viens no soļiem, ko NATO īsteno Velsas samita lēmumu ieviešanai.

Tāpat ministri uzdos bruņoto spēku komandieriem paplašināt operacionālā līmeņa koordinēšanu aizsardzības plānošanas jautājumos, izmantojot jau iepriekš izveidoto Baltijas Apvienotā štāba elementu, kas tagad iegūs daudz konkrētākas aprises.

Ministri vienojās arī par nepieciešamību uzlabot informācijas situācijās, kad nepieciešama ātri reaģēt.

„Šī bija ļoti laba iespēja pārrunāt trijām Baltijas valstīm un Polijai svarīgākos jautājumus un nonākt pie nozīmīgiem lēmumiem. Tagad tikai svarīgi īstenot pieņemtos lēmumus,” sacīja J.Oleks. „Uzskatu, ka Velsas samita lēmumu īstenošanas kontekstā ir ļoti svarīgi, lai mēs uzlabotu uzņemošās valsts atbalstu un infrastruktūru.”

Baltijas valstu aizsardzības ministri pēc tikšanās parakstīja Ministru Komitejas sanāksmes kopīgo komunikē.

1991. gadā Baltijas padome pieņēma rezolūciju par kopīgas Baltijas valstu drošības koncepcijas izstrādi un 1992. gada 2. jūnijā Pērnavā, Igaunijā, Baltijas valstu aizsardzības ministri parakstīja vienošanās protokolu par Baltijas valstu Aizsardzības ministriju sadarbību kopējās drošības jomā.  Sadarbība ļauj attīstīt valstu nacionālās aizsardzības struktūras, veicina efektīvāku spēju attīstību un izmantošanu, savietojamību ar sabiedrotajiem, kā arī nodrošina sekmīgāku sadarbību miera uzturēšanas un krīžu vadības operācijās.

Dalies ar šo ziņu