ASV piešķirs 25 miljonus dolāru Igaunijas Gaisa spēku bāzes attīstībai

Ārvalstīs
BNS/INTERFAX
Emari Gaisa bāze
Foto: Foto: mil.ee

ASV piešķirs no Kongresa apstiprinātā aizsardzības budžeta Igaunijas Gaisa spēku bāzes Emari infrastruktūras attīstībai 25 miljonus ASV dolāru (20 miljoni eiro), pēc atgriešanās no vīzītes ASV paziņoja Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons.

ASV piešķirs 25 miljonus dolāru Igaunijas Gaisa spēku bāzes attīstībai

Viņš piebilda, ka līdzekļi tiks piešķirti ASV prezidenta Baraka Obamas ierosinātās Eiropas drošības nostiprināšanas iniciatīvas ietvaros, informēja Igaunijas parlamenta preses dienests.

"Paplašinātā Gaisa spēku bāze Emari tuvākajos gados var kļūt par NATO mācību centru, kur līdzās pastāvīgajai rotācijai pastāvīgi varētu atrasties lielāks skaits lidmašīnu," sacīja Mihkelsons.

Viņš norādīja, ka otrdien Krievijas izlūklidmašīnu veiktā Igaunijas gaisa telpas pārkāpšana, kā arī nesenās lielās militāras mācības Baltijas jūras reģionā, "liecina par pieaugošu Krievijas aktivitāti un agresivitāti attiecībās ar Rietumvalstīm".

Jau ziņots, ka ASV nākamgad plāno piešķirt 13 miljonus ASV dolāru (10,6 miljoni eiro) Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzes Šauļos infrastruktūras attīstībai.

5. decembrī ASV Pārstāvju palāta apstiprināja 2015.gada aizsardzības budžeta likumprojektu, kas paredz piešķirt papildu vienu miljardu ASV dolāru (800 miljonus eiro) Eiropas drošības iniciatīvai. Iniciatīva paredz finansēt ASV karavīru dalību militārajās mācībās, rotācijas karavīru klātbūtni Baltijas valstīs un Austrumeiropā, aizsardzībai paredzētā ekipējuma un tehnikas pārvietošanu, Daļa no iniciatīvā paredzētās naudas tiks izlietota militārās infrastruktūras attīstībai NATO dalībvalstīs, tai skaitā Lietuvas Šauļu aviobāzes infrastruktūras attīstībai.

Dalies ar šo ziņu