Norvēģija: gandrīz sadūrušās Norvēģijas un Krievijas militārās lidmašīnas

Ārvalstīs
BNS/AFP, LETA--TASS
gaisa telpa

Norvēģijas un Krievijas militārās lidmašīnas gandrīz sadūrušās uz ziemeļiem no Norvēģijas, paziņoja Norvēģijas bruņotie spēki.

Norvēģija: gandrīz sadūrušās Norvēģijas un Krievijas militārās lidmašīnas

"Krievijas pilota uzvedība nebija īsti normāla," aģentūrai AFP norādīja Norvēģijas bruņoto spēku preses dienesta pārstāvis Brinjars Stordals, komentējot 26 sekundes ilgo videoklipu, kurā redzams, kā Norvēģijas iznīcinātāja „F-16” priekšā pēkšņi parādās lidmašīna.

Norvēģija identificēja otru lidmašīnu kā Krievijas virsskaņas pārtvērējs „MiG-31”, kas atradās 20 metru attāluma no Norvēģijas „F-16”.

"Mēs nezinām, vai tā bija kļūda aprēķinos, vai viņš apzināti nolika sevi mūsu „F-16” ceļā," teica Stordals, piebilstot, ka Norvēģijas bruņotie spēki ir informējuši Krieviju, ka incidents bija "nevēlams".

Incidents notika starptautiskajā gaisa telpā "uz ziemeļiem no Norvēģijas", bet bruņotie spēki neatklāja, kad tas notika.

Norvēģija pēdējos gados nav reģistrējusi nevienu Krievijas veiktu gaisa telpas pārkāpumu, un vērtē Krievijas gaisa spēku aktivitātes līmeni kā "diezgan normālu, vai nedaudz aktīvāku" nekā parasti.

Šogad Norvēģijas lidmašīnas pacēlušās gaisā 43 reizes, lai identificētu 69 Krievijas lidmašīnas salīdzinājumā ar 41 reizi un 58 Krievijas lidmašīnām 2013. gadā.

Pēdējā laikā ir būtiski augusi Krievijas bruņoto spēku gaisa un jūras kuģu aktivitāte Latvijas pierobežā. Šogad bruņotie spēki ir identificējuši vairāk nekā 200 lidojumus, kā arī 50 gadījumus, kad Krievijas kuģi ir pietuvojušies Latvijas jūras robežai. Atbilstoši NATO sniegtajai informācijai kopš septembra sākuma četru NATO dalībvalstu, kas piedalās gaisa telpas patrulēšanas operācijā virs Baltijas valstīm, lidmašīnas ir pacēlušās gaisā vairāk nekā 30 reižu, lai veiktu kaujas lidojumus alianses robežas tuvumā neatpazītu gaisa kuģu vizuālai identificēšanai.

Aizvien pieaugošie Krievijas militāro lidmašīnu lidojumi tuvu Baltijas valstu gaisa telpai demonstrē "muļķību, nevis spēku", kopīgā preses konferencē ar Baltijas valstu un Polijas prezidentiem otrdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Iespējams, krievi vēlētos, lai mēs uzskatām, ka viņi demonstrē spēku. Iespējams, viņi vēlētos, lai mēs domājam, ka viņi ir spēcīgi un bīstami. Un, protams, viņi meklē kaut kādas provokācijas, jo dažas lidmašīnas lido, neatbildot un neidentificējot sevi, vai pat izmantojot tehnoloģijas, kuru dēļ tās nav redzamas radaros. Tas nozīmē, ka tas ir bīstami sadursmju ziņā, un gaisā var notikt problēmas," norādīja Lietuvas prezidente.

"Tā nav spēka demonstrācija, neļausim viņiem to izbaudīt, tā ir muļķības demonstrācija, bezatbildīga rīcība, lūk, kas tā ir," uzsvēra prezidente.

Igaunijas prezidents Tomass Hendrikss Ilvess neizslēdza, ka Krievijas rīcība var novest pie līdzīgas katastrofas, kas notika ar Malaizijas aviokompānijas "Malaysia Airlines" reisa MH17 lidmašīnu Ukrainas austrumos.

"Tas ir apdraudējums civilajai aviācijai. Es ceru uz daudz stingrāku Eiropas Savienības pozīciju šajā jautājumā (..) Kad lidmašīnas miera laikā lido bez transponderiem [ierīce, kas ļauj identificēt lidmašīnu], var notikt lielas katastrofas. Mēs jau zinām, kas notika ar MH17.

Mēs nevēlamies, lai Eiropā kristu lidmašīnas, tādēļ, ka viena valsts nepilda savas starptautiskās saistības," paziņoja Ilvess.

Reaģējot uz Krievijas kaujas lidmašīnām, šā gada laikā NATO lidmašīnas gaisā pacēlušās aptuveni 400 reizes, kas ir uz pusi vairāk nekā pērn, preses konferencē pirms 2. un 3.decembrī Briselē gaidāmās ārlietu ministru tikšanās paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Tomēr viņš arī atzina, ka "Krievijas kaujas lidmašīnu mācību lidojumi notiek starptautiskajā gaisa telpā, parasti bez starptautisko normu pārkāpšanas".

"Krievija aktīvi darbojas starptautiskajā gaisa telpā, bet nepārkāpj starptautiskās tiesību normas. Tomēr dažreiz tā izskatās pārāk agresīva," piebilda ģenerālsekretārs.

Viņaprāt, lidmašīnas "pietuvojas NATO robežām, pietuvojas NATO kuģiem, neieslēdz lidojumu retranslatorus, kas pieņem radio signālus un nosūta atbildes, neziņo par lidojumu plāniem un nekomunicē ar civilajiem gaisa satiksmes dispečeriem".

"Mēs aicinām Krieviju šos lidojumus veikt caurredzamākā režīmā, tādējādi samazinot nekontrolētu nelaimes gadījumu un militāro incidentu risku," paziņoja Stoltenbergs. "Dažreiz lidmašīnas pārkāpj NATO valstu gaisa telpu, līdz ar to tās pārkāpj starptautiskās normas, tomēr parasti viss notiek starptautiskajā gaisa telpā."

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija uzvērusi, ka Krievijas gaisa spēku lidmašīnas mācības veic starptautiskajā gaisa telpā, "pilnībā atbilstot starptautiskajām normām un praksei".

Dalies ar šo ziņu