Somijas prezidents: šobrīd nav īstais laiks, lai pievienotos NATO

NATO
BNS
Nīniste
Foto: Foto: presidentti.fi

Intervijā laikrakstam "Washington Post" Somijas prezidents Sauli Nīniste paziņojis, ka šobrīd nav īstais laiks, lai Somija pievienotos NATO, vēsta Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle".

Somijas prezidents: šobrīd nav īstais laiks, lai pievienotos NATO

Komentējot Somijas iestāju NATO atbalstošā valsts premjerministra Aleksandra Stuba izteikumus, Nīniste norādīja, ka nekādi konkrēti priekšlikumi nav piedāvāti, un dalība NATO nav tikusi oficiāli izskatīta vai izlemta. Viņš uzsvēra, ka pašlaik nebūtu īstais laiks Somijai iestāties NATO.

Ir pilnīgi skaidrs - ja Somija pievienosies NATO, tas neapšaubāmi negatīvi ietekmēs mūsu attiecības [ar Krieviju]. Ir jāatceras, ka 1300 kilometri ir gara, gara robeža, un nav iespējams to turēt aizvērtu. Tieši pretēji, tā ir ļoti aktīva robeža," uzsvēra prezidents.

Jautāts savu NATO atbalstītāja pozīciju pirms kļūšanas par prezidentu, Nīniste norādīja, ka uzskatīja "NATO par iespējamību", atklātu izvēli, ko Somija var izdarīt. Prezidents nenoraidīja Stuba izteikumus, ka Somijai vajadzēja pievienoties NATO pirms 20 gadiem.

"Tas būtu bijis ļoti viegli izdarāms. Krievija bija ļoti vāja tajā laikā," norādīja Nīniste.

Uz jautājumu, vai tā bija garām palaista izdevība, prezidents atbildēja, ka "tā neapšaubāmi bija izdevība".
Nīniste norādīja, ka nesenie Krievijas militāro lidmašīnu veiktie Somijas gaisa telpas pārkāpumi liecina, ka Krievija pārbauda Somijas reakciju, kā arī vēlas demonstrēt: "Mēs esam šeit."

Prezidents uzsvēra, ka Somija ir saglabājusi obligāto militāro dienestu, ir palielinājusi aizsardzības izdevumus un, ieskaitot rezervistus, tās bruņotajos spēkos ir 250 000 cilvēku.

Viņš norādīja, ka Somija uzskata, ka pašlaik drošības situācijā ir "līdzsvars", kā arī uzsvēra, ka valsts atrodas Eiropas Savienībā (ES).

"Mēs visi zinām, ka Lisabonas līgums paredz - mēs esam devuši garantijas, ka mēs palīdzēsim dalībvalstīm, ja tās saskarsies ar nopietnām problēmām," Somijas prezidents paskaidroja, uzsverot, ka valsts dalība ES ir "spēcīgs politiskais paziņojums".

Dalies ar šo ziņu