Dānijas divīzijas komandieris: Mācības „Red Knight 14” uzlabo sadarbību

Militārās mācības
Sargs.lv
Red Knight 2014
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 29. oktobra līdz 7. novembrim  Latvijā, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā norisinājās ikgadējās Dānijas bruņoto spēku organizētās  mācības „Red Knight 14”.

Dānijas divīzijas komandieris: Mācības „Red Knight 14” uzlabo sadarbību un stiprina NATO klātbūtni reģionā

Dānijas divīzijas organizētajās mācībās divīzijas komandiera ģenerālmajora Mikela Ankera Lollesgorda vadībā trenējās divas Dānijas bruņoto spēku brigādes un Baltijas valstu bruņoto spēku kājnieku brigādes.

Štābi šajās mācībās trenējās plānot militārās operācijas starptautiskas divīzijas ietvaros, attīstot savus plānus un uzdevums saskaņā ar scenāriju un izvirzītajiem mērķiem. Vienības uz kartes izstrādās operāciju plānu un veiks to koordināciju ar iesaistītajām vienībām saskaņā ar NATO militārā lēmuma pieņemšanas un vienību standarta operāciju procedūrām.

„Dānijai ar visām trim Baltijas valstīm ir izveidojusies cieša sadarbība, tā ilgst jau vairākus gadus, un tagad Dānijas divīzijas ietvaros mēs kopīgi izpildām mācību ciklu visa gada laikā,” uzsver Dānijas divīzijas komandieris ģenerālmajors Mikels Ankers Lollesgords. „Mēs sākām mācības komandieru līmenī – viņi pārrunā uzdevumus un procedūras. Pagājušonedēļ mēs īpašu uzmanību pievērsām speciālistu apmācībai, bet pēdējā nedēļā trenējam karavīrus, kas dien štābā, lai uzlabotu viņu plānošanas spējas. Nākamgad jūnijā mēs turpināsim šo mācību ciklu, izvēršot štābus un trenējot kopā komandierus un štāba virsniekus plānošanā un šo plānu īstenošanā lauka taktiskā vingrinājuma ietvaros.”

Ģenerālmajors Lollesgords tāpat norādīja, ka NATO, balstoties uz notikumiem Ukrainā, ir apstiprinājusi Reaģēšanas plānu, un tiek veikti daudzi pasākumi, lai demonstrētu Alianses vienotību, un tieši tāpēc daudzas militārās mācības tiek pārceltas uz Baltijas valstīm. Šogad mācību „Knight 15” posms „Red Knight” notiek Latvijā, bet 2015. gadā nākamais mācību posms norisināsies Lietuvā.

 Mācībās atbalstu sniedza Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā apmācību komanda pulkveža Mihaela Uriga vadībā. Iesaistot Apvienoto spēku pavēlniecību, tiek uzlabota sadarbība un operatīvās informācijas plūsma starp sabiedrotajiem, kas savukārt palīdz veidot savietojamību un reaģēt uz Ukrainas krīzes izraisītajām sekām.

„Šī gada mācību „Red Knight 2015” uzdevums ir trenēt aizsardzības spējas. Visi mācību dalībnieki izprot šo konceptu un NATO procedūras, un, balstoties uz tām, visi var izstrādāt plānus, ko pēc tam varam vienoti realizēt,” skaidro Dānijas divīzijas komandieris.

Mācību „Red Knight 14” mērķis - brigāžu līmeņa štāba personāla individuālā, speciālā un kolektīvā apmācība, kā arī štāba un personāla iemaņu pilnveidošana operāciju plānošanā un vadīšanā. Mācību scenārija operāciju rajons ir Latvijas teritorija, kurā Dānijas divīzijas sastāvā esošās vienības veic dažāda veida militārās operācijas.

Mācībās piedalījās 300 karavīri no Dānijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Mācības „Red Knight 14” ir viens no apmācību cikla „Knight 15” posmiem, kuru mērķis ir sagatavot iesaistītās vienības cikla noslēguma mācībām, kurās vērtēs apgūto.

Apmācību cikls 2014. un 2015. gadam, kas tika uzsākts augustā un galvenokārt norisinās Latvijā, sastāv no vairākām mācībām.

No 25. līdz 28. augustam Latvijā, Vidzemē un Zemgalē, notika apvidus izlūkošanas mācības „Errant Knight 14”, kurām seko mācības „Red Knight 14”. Apmācību ciklu noslēgs mācības „Yellow Knight 15”, kuru laikā vienības izspēlēs izstrādātos operāciju plānus kaujas datorsimulācijas sistēmā.

2013. gada 12. aprīlī Latvija un Dānija parakstīja Saprašanās memorandu par Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes iekļaušanu Dānijas divīzijā. Tajā ir iekļautas arī divas Dānijas, kā arī Lietuvas un Igaunijas kājnieku brigādes.

Dānijas un Latvijas bruņoto spēku karavīru dalība kopējos vingrinājumos nodrošina veiksmīgas sadarbības iespējas, kā arī sadarbību ar citām NATO dalībvalstīm militāro operāciju laikā. Latvijas bruņoto spēku karavīru dalība divīzijas līmeņa mācībās paaugstina karavīru profesionālās zināšanas un sadarbības partneriem sniedz iespēju atkārtoti pārliecināties par mūsu karavīru augsto sagatavotību.

Dalies ar šo ziņu