Igaunijas valdība atbalsta Nacionālās aizsardzības likumprojektu

Ārvalstīs
BNS
Igaunijas karogs
Foto: Publicitātes foto

Igaunijas valdība ceturtdien atbalstīja Nacionālās aizsardzības likumprojektu, kas ietver sevī trīs atsevišķus likumprojektus, kuri regulē valsts aizsardzību.

Igaunijas valdība atbalsta Nacionālās aizsardzības likumprojektu

Jaunais likums aizstās Kara laika nacionālās aizsardzības likumu, Miera laika nacionālās aizsardzības likumu un Starptautiskās militārās sadarbības likumu.

Balstoties uz jēdzienu par vispārējo nacionālo aizsardzību, likumprojekts rada tiesisko bāzi efektīvai atbildei uz draudiem mūsdienu mainīgajā drošības situācijā. Tas apvieno militāro aizsardzību, sabiedrības iesaisti valsts aizsardzībā un iedzīvotāju aizsardzību kā nacionālās drošības elementus, iekļaujot visu ministriju pārraudzības nozares un pārējo sabiedrību.

Likumprojekts palielina premjerministra, valdības un valsts kancelejas pilnvaras, vadot nacionālo aizsardzību, un ievieš elastīgāku regulēšanu valsts vadītāja aizstāšanai, lai nodrošinātu efektīvu vadību uzbrukuma gadījumā.

Tas precizē mobilizācijas definīciju, un ievieš elastīgākus noteikumus organizējot obligāto militāro dienestu, palīgdienestus un rezerves dienestu. Likumprojekts sniedz jaunas iespējas papildu militāro mācību rīkošanā.

Likumprojekts precizē sabiedroto tiesības un pienākumus militāro operāciju laikā Igaunijas teritorijā, un ievieš elastīgākus noteikumus bruņoto spēku izmantošanai starptautiskajās militārajās operācijās.

Likumprojektam vēl jāgūst parlamenta atbalsts. Likumam jāstājas spēkā no 2016. gada 1. janvāra.

Dalies ar šo ziņu