Zviedrija pārtrauc iespējamās ārvalstu zemūdenes meklēšanu

Ārvalstīs
LETA--DPA/AFP/THE LOCAL
Zviedrijas kuģi
Foto: Foto: TT

Zviedrijas bruņotie spēki piektdien paziņojuši, ka pārtrauc nedēļu ilgušos iespējamās ārvalstu zemūdenes meklējumus Stokholmas arhipelāga ūdeņos.

Zviedrija pārtrauc iespējamās ārvalstu zemūdenes meklēšanu

Neraugoties uz pierādījumiem par ārvalstu zemūdens aktivitātēm, iebrucēju nav izdevies identificēt.

Piektdien no rīta notikušajā preses konferencē bruņoto spēku pārstāvis kontradmirālis Anderss Grenstads paziņoja, ka Zviedrijas bruņotie spēki pēdējās dienās, visticamāk, ir sekojusi nelielai zemūdenei.

Kā norādīja kontradmirālis Grenstads, militārie analītiķi secinājuši, ka iespējamā zemūdene "pametusi mūsu ūdeņus". Tomēr neilgais iebrukumu atzīts par "pilnīgi nepieņemamu".

Zviedrijas Bruņotie spēki nedēļu vākusi izlūkošanas informāciju par, iespējams, Krievijai piederošu zemūdeni Stokholmas piekrastē.

Meklēšanā iesaistījās kuģi, helikopteri un sauszemes vienības, un tā bija plašākā Zviedrijas militārā operācija pēdējo trīs gadu laikā. Pēc ziņu saņemšanas par mākslīgu objektu ūdenī tika pārmeklēta teritorija apmēram 30 līdz 60 kilometrus no Zviedrijas galvaspilsētas.

Kontradmirālis Grenstads atklāja, ka viņiem nav izdevies noteikt iebrucēja valsts piederību, un piebilda, ka viņš "nekad nav norādījis uz kādu noteiktu valsti".

Viņš arī apstiprināja, ka galvenā meklēšanas operācija noslēgusies piektdien no rīta.

Lielākā daļa kuģu jau atgriezusies savās bāzēs un turpmāk ievēros ierasto gatavības režīmu, teikts bruņoto spēku paziņojumā.

Tomēr atsevišķas sauszemes vienības paliks meklēšanas zonā.

Nedēļas nogalē kontradmirālis Gernstads atklāja, ka pēdējo gadu laikā Zviedrija novērojusi regulāras ārvalstu zemūdens aktivitātes savos ūdeņos.

Viņš piebilda, ka bruņotie spēki vienmēr informē parlamenta aizsardzības komiteju par šādiem gadījumiem.

Kā norādīja kontradmirālis Gernstads, bruņotie spēki analizēs ierakstus, kas veikti ar zemūdens sensoriem.

"Mēs esam sapratuši, ka vairāk informācijas mums neizdosies iegūt. Mums ir pietiekami daudz informācijas," atzina kontradmirālis Gernstads.

Krievija noliegusi savu saistību ar zemūdens aktivitātēm, vainojot tajās Nīderlandes zemūdeni. Nīderlande Krievijas apvainojumus noliedza.

Dalies ar šo ziņu