Krievijas lidmašīna sesto reizi ielido Igaunijas gaisa telpā; Krievija to noliedz

Ārvalstīs
Pēc mil.ee un aco.nato.int materiāliem
IL-20
Foto: Foto: Kirill Naumenko

21. oktobrī plkst.13.54 Krievijas bruņoto spēku izlūklidmašīna "IL-20" bez atļaujas ielidojusi Igaunijas gaisa telpā, liecina Igaunijas Aizsardzības spēku interneta vietnē vakar publicētā informācija. 

Krievijas lidmašīna sesto reizi ielido Igaunijas gaisa telpā; Krievija to noliedz

Lidmašīna Igaunijas gaisa telpā ielidoja uz rietumiem no Hījumā un Sāmsalas gandrīz 500 metru dziļumā un uzturējās tur aptuveni minūti.

Igaunijas Ārlietu ministrija trešdien izsauca Krievijas vēstnieku Juriju Merzļakovu un iesniedza viņam protesta notu.

Savukārt Krievijas aizsardzības ministrija savā sociālās saziņas platformas „Twitter” kontā noliedza gaisa telpas pārkāpšanas faktu. „Aizsardzības ministrijas lidmašīna, kas veica lidojumu virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem, nepārkāpa Igaunijas Republikas gaisa telpu,” tvītoja ministrija.

Tomēr robežpārkāpumu reģistrēja Igaunijas Gaisa operāciju komandcentrs Ēmari.

Lidmašīnai nebija lidojuma plāna, tās signālu retranslators bija izslēgts, un pilots izvairījās no sazināšanās ar Igaunijas Gaisa satiksmes dienestu.

Šis ir sestais gadījums, kad Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas pārkāpj Igaunijas gaisa telpu. Visi iepriekšējie incidenti notika Vaindlo salas apkārtnē Igaunijas ziemeļaustrumos, teikts Igaunijas Aizsardzības spēku paziņojumā.

Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos izvietotie Portugāles iznīcinātāji „F-16”, kas šobrīd veic patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā, veica identificēšanas lidojumu un panāca vizuālo kontaktu ar robežpārkāpēju, kas tobrīd atradās jau virs neitrālajiem ūdeņiem.

Savukārt NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā izplatītajā informācijā norādīts, ka plkst.10 „Il-20” pacēlās no lidlauka Kaļiņingradā un devās Dānijas virzienā, kur to pārtvēra Dānijas gaisa spēku iznīcinātāji „F-16”. Kad „Il-20” mainīja kursu ziemeļu virzienā, pārtveršanā iesaistījās arī Zviedrijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem „Gripen”. Kārtējo reizi Krievijas izlūklidmašīnai mainot kursu, tās pārtveršanā iesaistījās NATO gaisa telpā dežūrējošie Portugāles Gaisa spēku iznīcinātāji „F-16”.

Arī brīdī, kad „Il-20” pietuvojās alianses gaisa telpai, bez atļaujas ielidojot Igaunijas gaisa telpā, to devās pārtvert alianses gaisa telpas patruļlidmašīnas „F-16”. Pēc vizuālā kontakta nodibināšanas, Krievijas izlūklidmašīna  tika pavadīta visu laiku, kamēr tā atradās alianses gaisa telpas robežas tuvumā.

Virspavēlniecība norāda, ka Krievijas izlūklidmašīnas darbība tika kontrolēta ne tikai gaisā, bet arī no sauszemes ar visām pieejamām gaisa telpas kontroles ierīcēm.

Paziņojumā uzsvērts, ka patruļlidmašīnu kaujas lidojumi identificēšanai vai pārtveršanai, kad alianses robežu tuvumā parādās neatpazīts gaisa kuģis, ir standarta procedūra, taču lidojumi, kurus Krievijas lidmašīnas veic bez lidojuma plāna, neatbildot uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem un ar neieslēgtu automātisko atbildētāju, apdraud civilo gaisa satiksmi, jo šādos gadījumos civilās gaisa telpas kontroles sistēmas nespēj identificēt lidojošo objektu.

Krievijas militārā lidmašīna "Il-20" pirmdien, otrdien un trešdien tika manīta arī Latvijas gaisa telpas tuvumā.

Dalies ar šo ziņu