Zviedrija turpina iespējamās ārvalstu zemūdenes medības; izcelšanai gatavi pielietot ieročus

Ārvalstīs
LETA--THE LOCAL/DPA/AFP, BNS
Zviedrija meklē zemūdeni

Zviedrijas bruņotie spēki jau piekto dienu turpina Stokholmas arhipelāga ūdeņos meklēt iespējamo ārvalstu zemūdeni.

Zviedrija turpina iespējamās ārvalstu zemūdenes medības; izcelšanai gatavi pielietot ieročus

Zviedrijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Sverkers Goransons otrdien pēc parlamenta deputātu iepazīstināšanas ar jaunāko informāciju šajā lietā paziņoja, ka armija varētu izmantot spēku, lai izceltu virspusē noslēpumaino kuģi, kas, kā vēsta mediji, varētu būt Krievijas maza izmēra zemūdene.

Komandieris norādīja, ka Stokholmas piekrastē novērota "iespējama zemūdens aktivitāte", un pauda gatavību izmantot bruņotu spēku, lai dabūtu noslēpumaino kuģi virs ūdens.

Uz jautājumu, kā Zviedrijas Bruņotie spēki panāktu iespējamās ārvalstu zemūdenes pacelšanos virs ūdens, ģenerālis Sverkers Goransons atbildēja: "Ar ieročiem, ja būs nepieciešams."

Zviedrijas Bruņoto spēku pārstāvis sakariem ar presi Jespers Tengrots pastāstīja tīmekļa izdevumam "The Local", ka meklējumi turpinās visā arhipelāgā, lai gan jau pirmdien galvenā uzmanība pievērsta dienvidu salām.

Tagad Zviedrijas Jūras spēku kuģi uzsākuši patrulēšanu arī atklātā jūrā, vēsta aģentūra TT. Taču Tengrots nesniedza sīkākas ziņas par to pašreizējo atrašanās vietu.

Ģenerālis Goransons atzina, ka runa varētu būt par ļoti nopietnu incidentu. "Tas ir šausmīgi, ka kāds vai kaut kas atrodas Zviedrijas teritorijā šādā veidā," preses konferencē norādīja ģenerālis Goransons. "Liecības un ziņojumi, kas mums ir, ir ļoti ticami," viņš piebilda.

Laikraksts "Dagens Nyheter" vēstīja, ka pēdējās diennakts laikā vien no iedzīvotājiem saņemti apmēram simts ziņojumi par iespējamo pagaidām nenoskaidrota peldoša objekta atrašanos Stokholmas arhipelāgā.

"Mēs joprojām saņemam jaunus ziņojumus, un vēlamies uzsvērt, ka par to priecājamies," atzina Zviedrijas bruņoto spēku komandieris.

"Nevajadzētu aizmirst, ka ar tādiem ziņojumu plūdiem ir daudz darba. Mums ir jāanalizē un jāpārbauda tie visi," viņš piebilda.

Zviedrijas Bruņotie spēki jūrā izvērsto meklēšanu raksturojuši kā izlūkošanas operāciju.

Meklēšanā iesaistīti flotes kuģi, helikopteri, lidmašīnas un armijas vienības. Mediji vēsta, ka līdz šim pārmeklēta jau 30 līdz 60 kvadrātkilometru liela platība un otrdien visa aktivitāte koncentrējusies ap Ingares salu, kas atrodas tikai 30 kilometrus no Stokholmas.

Tas ir tuvākais punkts Stokholmai, kas līdz šim pārmeklēts.

Laikraksts "Dagens Nyheter" ziņoja, ka viens no Zviedrijas kuģiem šajā teritorijā nodibinājis kontaktu ar kaut ko, bet ģenerālis Goransons to noliedza.

"Ir svarīgi, lai mēs parādām, ka gribam aizsargāt mūsu nacionālo integritāti," norādīja aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

Arī ģenerālis Goransons uzsvēra, ka,šīs "operācijas lielākā vērtība (..) ir sūtīt ļoti skaidru signālu, ka Zviedrija un tās bruņotie spēki rīkojas un ir gatavi rīkoties", kad, pēc Stokholmas domām, tiek pārkāptas valsts robežas.

Aizsardzības ministrs atteicās komentēt, vai šī incidenta dēļ varētu tikt palielināts finansējums bruņotajiem spēkiem, bet atkārtoti apliecināja jaunās Zviedrijas valdības nostāju NATO jautājumā, proti, ka Zviedrija necentīsies iestāties šajā organizācijā.

Lai arī Zviedrija neuzskata Krievijas militārā spēka pieaugumu par tiešiem draudiem, tomēr ir jādomā, kā mainīt savas aizsardzības spējas, Viļņā paziņoja jaunais Zviedrijas premjerministrs Stefans Lefvens.

"Ja nerunājam konkrēti par to [zemūdens peldlīdzekļa meklēšanu Baltijas jūrā pie Zviedrijas], tad mēs redzam un esam noformulējuši, ka Zviedrijas aizsardzībai ir jānostiprina savas spējas, ņemot vērā, kas notiek pēdējos gados. Mēs redzam, ka Krievijas militārais spēks pieaug, mēs neuzskatām to par tiešiem draudiem Zviedrijai, tomēr novērojam to, kas notiek reģionā, aktivitātes palielināšanos Baltijas jūrā. Tādēļ, protams, mums ir jāpārskata, kādas aizsardzības spējas mums ir vajadzīgas," paziņoja jaunais premjers.

Neskatoties uz mediju ziņoto, ka Stokholmas arhipelāga ūdeņos varētu atrasties krievu zemūdene, Zviedrijas varasiestādes savos komentāros Krievijas vārdu nav izcēlušas.

Ģenerālis Goransons žurnālistiem atzina, ka zemūdeni atrast ir ļoti grūti un līdz šim meklējumi bijuši bez rezultātiem.

"Mums agrāk nekad tas nav izdevies un nevienam citam arī," viņš piebilda.

Tomēr viņš paziņoja, ka operācija turpināsies tik ilgi, cik būs nepieciešams.

Dalies ar šo ziņu