Virskapelāns Pļaviņš: Latvijas un Lietuvas kapelāniem izaicinājumi ir ļoti līdzīgi

NBS
Sargs.lv
Elmārs Pļaviņš

Oktobra sākumā Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš un septiņi  kapelāni apmeklēja Lietuvu, kur iepazinās ar šīs valsts kapelānu sniegto atbalstu karavīriem un viņu ģimenēm, dalījās pieredzē un pārrunāja turpmāko divpusējo un reģionālo sadarbību.

Virskapelāns Pļaviņš: Latvijas un Lietuvas kapelāniem izaicinājumi ir ļoti līdzīgi

Lietuvā kapelāni apmeklēja  vairākas bruņoto spēku vienības, tikās ar to komandieriem, kas stāstīja par saviem izaicinājumiem un vienību vēsturi.

„Bija ļoti noderīgi redzēt, kāda vieta šajās struktūrās ir kapelāniem, kādi ir viņu uzdevumi un iespējas, ar kādām problēmām viņi saskaras. Mēs runājām gan ar kapelāniem, gan ar kareivjiem un virsniekiem par to, ko viņi sagaida no kapelānu dienesta, kāda ir viņu sadarbība un kā to vajadzētu uzlabot,” uzsver virskapelāns Elmārs Pļaviņš.

Latvijā un Lietuvā kapelānu dienests atšķiras.

Lietuvā katolicisma tradīcija ir ļoti spēcīga, un viņiem ir tikai katoļu kapelāni, tāpēc lietuviešu kolēģiem bija ļoti interesanti un nepierasti redzēt, ka Latvijā ir gan katoļu, gan luterāņu, gan baptistu un pareizticīgo kapelāni. Tikai šogad Lietuvā beidzot būs viens luterāņu kapelāns, līdz tam visi bija katoļu priesteri.

 „Lietuvas Garnizona kapelāns, pie kura viesojāmies, ir atbildīgs arī par Instruktoru skolu, Gaisa spēku štābu un citām armijas vienībām, un garnizona baznīcu bieži apmeklē dažādas karavīru vienības. Piemēram, pirms Instruktoru skolas mācībām visi karavīri ierodas garnizona baznīcā un lūdz par veiksmīgu mācību izdošanos, un tad dodas tālāk uz treniņiem,” stāsta virskapelāns.

Viņš atzīst, ka neparasti bija redzēt, ka kapelāns strādā ne tikai armijā, bet arī ar ugunsdzēsējiem, robežsargiem un policistiem, kuri ir sapratuši, ko kapelāns var darīt un kā var palīdzēt arī viņu cilvēkiem.

„Neatkarīgi no kapelāna konfesijas, mums ir viens mērķis, uz ko mums jāiet, lai garīgi atbalstītu karavīrus, lai viņi varētu izturēt garīgo spiedienu, lai viņi varētu tikt galā ar nogurumu, dažkārt pat depresiju vai agresiju, un pēc darba varētu būt mīloši ģimenes galvas,” stāsta virskapelāns. „Vizīte Lietuvā bija vērtīga pieredze, kas deva mums daudz jaunu atziņu. Paldies mūsu kolēģim, Kauņas garnizona kapelānam kapteinim Tomam Karklam par laipno uzņemšanu!”

Kapelāni nodrošina bruņoto spēku personālsastāva un viņu tuvinieku garīgo aprūpi. Kapelāni kā garīdznieki sniedz garīgo aprūpi arī bojā gājušo karavīru tuviniekiem. Viņi ir karavīru un viņu tuvinieku garīgie padomdevēji.

Kapelāna uzdevums ir specifiska kalpošana bruņotajos spēkos, kuras mērķis ir attīstīt reliģiskās, garīgās, morālās un ētiskās vērtības un īstenot garīgo aprūpi.

Kapelāns ir persona, kura attiecīgās reliģiskās savienības (baznīcas) noteiktajā kārtībā ieguvusi teoloģisko izglītību un kuru amatam izvirzījusi reliģiskā savienība (baznīca).

Dalies ar šo ziņu