Lietuva pirks no ASV prettanku raķešu sistēmu "Javelin"

Tehnika un ekipējums
LETA--ELTA
Javelin
Foto: Foto: Lockheed Martin

Lietuvas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņojusi, ka no ASV par 15,7 miljoniem eiro pirks prettanku raķešu sistēmas "Javelin", lai nostiprinātu valsts aizsardzības potenciālu un papildinātu Lietuvas armijas vidēja darbības rādiusa prettanku bruņojuma krājumus.

Lietuva pirks no ASV prettanku raķešu sistēmu "Javelin"

Tas ir jau otrais šāda veida pirkums saskaņā ar 2001. gadā parakstīto Lietuvas un ASV starpvaldību līgumu. Lietuva bija pirmā Eiropas valsts, kas 2001. gadā par 11,2 miljoniem eiro iegādājās no ASV "Javelin" sistēmu. Jauno bruņojuma piegādi ASV Kongress sankcionējis septembrī, norādīts ministrijas paziņojumā.

Pirmo sūtījumu Lietuva varētu saņemt jau nākamgad, bet pārējo daļu - līdz 2017. gadam. Ar jauniegādātajām raķešu sistēmām, kas papildinās līdzšinējos šī bruņojuma krājumus, tiks apgādātas Sauszemes spēku manevrēšanas vienības.

Prettanku raķešu sistēmas "Javelin" pirkums tiek finansēts no tiem 130 miljoniem litu, kas šogad papildus tika atvēlēti Lietuvas aizsardzības budžetam. No šiem līdzekļiem jau iegādātas arī Polijas pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Grom", nodrošināts nepieciešamais atbalsts NATO valstu karavīriem, kas ierodas Lietuvā, un organizētas kopīgas mācības ar sabiedrotajiem.

"Javelin" sistēmas spēj iznīcināt modernos tankus ar reaktīvajām bruņām gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā 65 metru līdz divarpus kilometru attālumā.

Dalies ar šo ziņu