Igaunija iegādāsies prettanku raķešu sistēmu „Javelin”; Latvija turpinās modernāko „Spike” iegādi

Tehnika un ekipējums
BNS, LETA
Spike
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

ASV Valsts departaments ir apstiprinājis trešās paaudzes prettanku raķešu sistēmu "Javelin" pārdošanu, kas paredz Igaunijai pārdot prettanku raķešu sistēmas "Javelin" par 43,3 miljoniem eiro. Savukārt Latvija turpinās ceturtās paaudzes mobilās raķešu sistēmas „Spike”, kā arī vairāku simtu prettanku ieroču „Carl Gustav” iegādi.

Igaunija iegādāsies prettanku raķešu sistēmu „Javelin”; Latvija turpinās modernāko „Spike” iegādi

Igaunija paudusi vēlmi kopā ar citu aprīkojumu iegādāties 350 "Javelin" sistēmas no ASV. Igaunijas Aizsardzības ministrija gan skaidroja, ka galīgais iepērkamā bruņojuma daudzums būs zināms, kad līgums būs gatavs parakstīšanai.

Igaunijas valsts aizsardzības attīstības plāns 2013.-2022.gadam paredz pastiprināt bruņoto spēku prettanku spējas un jaunu trešās paaudzes prettanku raķešu sistēmu iepirkumu. Igaunija saņēmusi ASV piedāvājumu par "Javelin" sistēmu, raķešu un mācību aprīkojuma iegādi, iepriekš informēja Aizsardzības ministrija. 

"Javelin" sistēmas Igaunijā  izmantotu Aizsardzības spēku kājnieku vienības un brīvprātīgo zemessargu vienības "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga").

Sistēmas darbības lauks ir no 65 metriem līdz 2,5 kilometriem.

Prettanku raķešu sistēmas ASV un daudzu citu valstu bruņotajos spēkos tiek izmantotas kopš pagājušā gadsimta 90.gadu vidus.

Savukārt Latvijā turpinās „Spike” iegādi. Valdībā, apstiprinot kājnieku brigādes mehanizācijas projektu, tika pieņemts lēmums arī papildu prettanku ieroču iegādi. Ar izlūkošanas kaujas mašīnu "Scimitar" bruņotu ar 30 milimetru lielgabalu pretinieka bruņutehnikas, ieskaitot vieglos tankus, satriekšanai  varēs pārvadāt arī šos prettanku ieročus un apkalpes, gaisa atbalsta un priekšējo uguns novērotāju grupas, kā arī atsevišķus kaujas apgādes elementus.

Mobilā raķešu sistēma «Spike» objektīvi ir viens no pašiem modernākajiem sava profila ieročiem pasaulē. Un ne tikai modernākajiem, bet arī gudrākajiem – «Spike» raķetes ne vien maksimāli efektīvi sasniedz mērķi, bet arī pašas iekārtas piedāvātās iespējas nodrošina ļoti augstu drošības līmeni sistēmas apkalpei. Proti, «Spike» iebūvētā datu pārraides sakaru funkcija starp raķeti un vadības palaišanas iekārtu ļauj iekārtas operatoriem palikt pretiniekam neredzamiem un neaizsniedzamiem, tajā pašā laikā saglabājot pilnīgu kontroli pār izšautajām raķetēm.

Vienlaikus ir pieņemts lēmums arī par vairāku simtu prettanku ieroču „Carl Gustav” iegādi bruņoto spēku prettanku cīņas spēju pilnveidošanai.

Bruņoto spēku rīcībā pašreiz ir vairāku veidu prettanku ieroči, piem, „Carl Gustav”, „AT4” un „Spike”.

Dalies ar šo ziņu