Dzimumu līdztiesības vārdā Norvēģijā būs jādien arī sievietēm

Ārvalstīs
BNS/AFP, LETA
Norvēģijas karavīri
Foto: Foto: AFP

Norvēģijā, kur joprojām pastāv obligātais militārais dienests, dienestā tiks iesauktas arī sievietes, lai tiktu ievērots dzimumu līdztiesības princips, paredz valsts parlamenta otrdien pieņemtais lēmums.

Dzimumu līdztiesības vārdā Norvēģijā būs jādien arī sievietēm

Priekšlikumu par to, ka   obligātais  militārais   dienests  ir jāpadara "dzimumneitrāls", izteica iepriekšējā kreisi centriskā valdība.

Tas nozīmē, ka obligātais  militārais   dienests, kura ilgums ir viens gads, būs jāpilda arī sievietēm. Pirmās sievietes obligāto militāro dienestu sāks 2016.gada vasarā.

Šo soli aizsardzības ministre Īne Ēriksena jau nosaukusi par vēsturisku. Pateicoties pārmaiņām, aizsardzības spēki varēs "uzņemt savās rindās vislabāko un vismotivētāko personālu", norādīja ministre.
Līdz šim spēkā bijušais likums paredz, ka visiem vīriešiem vecumā no 19 līdz 44 gadiem ir jādien armijā līdz 19 mēnešiem ilgs posms. Pirmais dienesta posms ir 12 mēneši.

Cilvēkiem, kas nevēlas dienēt armijā sirdsapziņas apsvērumu dēļ, paredzētas zināmas alternatīvas.

Katru gadu   Norvēģijā  varētu tikt iesaukti armijā apmēram 60 tūkstoši vīriešu. Tomēr tiek iesaukti tikai astoņi līdz desmit tūkstoši -

tie, kuri ir vislabāk fiziski un psiholoģiski sagatavoti, turklāt tiek ņemta vērā arī viņu motivācija  dienestam  bruņotajos spēkos. Šie kritēriji tiks attiecināti arī uz sievietēm, līdz ar to viņām nebūs jādodas dienēt, ja viņas to nevēlēsies.

Kopš 1976. gada   Norvēģijā  sievietes var dienēt bruņotajos spēkos pēc brīvprātības principa. Pašlaik no valsts bruņoto spēku personālsastāva sievietes ir 10 procenti, bet Aizsardzības ministrija ir noteikusi mērķi līdz 2020.gadam sieviešu īpatsvaru palielināt līdz 20 procentiem.

Obligātais  militārais dienests sievietēm pastāv tikai nedaudzās pasaules valstīs - Beninā, Čadā, Eritrejā, Izraēlā, Kubā, Lībijā, Malaizijā, Taivānā un Tunisijā.

2002. gadā arī Zviedrijā apsvēra iespēju   obligātajā   dienestā  iesaukt arī sievietes, lai tiktu īstenots dzimumu līdztiesības princips, taču šī ideja netika īstenota.

Pēdējos gados arvien vairāk valstu atsakās no   obligātā  militārā   dienesta  un pāriet uz profesionālu armiju.

Dalies ar šo ziņu