Krievijas iznīcinātājs „Su-27”, veicot bīstamu manevru, apdraudējis Zviedrijas lidmašīnu

Ārvalstīs
Pēc theaviationist.com un svd.se materiāliem
Su-27

Zviedrijas Gaisa spēki veic elektroniskās izlūkošanas operācijas ar vairākām lidmašīnām „Gulfstream IVSP”, kuras Zviedrijā atpazīstamas kā S102B „Korpen”.

Krievijas iznīcinātājs „Su-27”, veicot bīstamu manevru, apdraudējis Zviedrijas lidmašīnu

Amerikāņu „Gulfstream” tipa biznesa lidmašīnas ir aprīkotas ar slepeniem noklausīšanās sensoriem un veic novērošanas operācijas Baltijas jūrā. Saskaņā ar Zviedrijas Gaisa spēku pārstāvju teikto, šīs lidmašīnas lido starptautiskajā gaisa telpā ar ieslēgtiem retranslatoriem, kā arī regulāri informē par savu atrašanās vietu attiecīgās iekšējās, un, ja nepieciešams, arī ārvalstu civilās gaisa satiksmes kontroles aģentūras.

Tomēr gandrīz vienmēr Krievijas iznīcinātāji pārtver Zviedrijas izlūklidmašīnas, Kaļiņingradā izziņojot ātrās reaģēšanas trauksmi.

Pārsvarā šāda pārtveršana ir ikdienas sīkumi, kaut kas tāds, kas starptautiskajā gaisa telpā visur pasaulē ir noticis vairākus gadu desmitus, tomēr Zviedrijas amatpersonas skaidroja, ka Krievijas „Su-27” (NATO apzīmējums – „Flanker”) uzvedība, pārtverot „Gulfstream IVSP”, kļuvusi arvien agresīvāka.

Visbīstamākais incidents norisinājās 16.jūlijā starp Gotlandi un Latviju, kad Krievijas „Su-27”, kas bruņota ar sešām gaiss - gaiss raķetēm, pārtvēra vienu no divām Zviedrijas izlūklidmašīnām un, pagriežot pret to raķetes, lidoja blakus – tikai 10,7 metru attālumā no izlūklidmašīnas.

Pat ja nepastāvēja reāls sadursmes risks, tika demonstrēta uzvedība, kādu Zviedrijas bruņotie spēki nebija manījuši iepriekš.

Jāņem vērā, ka starptautiskās procedūras iesaka pārtveršanas laikā nelidot tuvāk par 50-150 metriem no otras lidmašīnas.

Šis nav ne pirmais, ne pēdējais gadījums, kad Krievijas bruņoto spēku „Su-27” bīstamā veidā pārtver ārvalstu izlūklidmašīnu.

2014. gada 23. aprīlī ASV Gaisa spēku lidmašīnu RC-135U „Combat Sent” pārtvēra Krievijas „Su-27”, lidojot 30,48 metru attālumā, kad tā veica ikdienas izlūkošanas uzdevumu starptautiskajā gaisa telpā virs Okhotskas jūras Japānas ziemeļos.

2012. gada 10. aprīlī Karalisko Norvēģijas Gaisa spēku lidmašīna P-03 „Orien”, šķērsojot Barenca jūru, sastapās ar Krievijas Gaisa spēku lidmašīnu „MiG-31” „Foxhound”. Sākotnēji Norvēģijas ekipāža novēroja „MiG-31” drošā attālumā, tad tā pazuda, tomēr pēc brīža ātri pietuvojās patruļlidmašīnai ļoti tuvu no aizmugures, radot praktiski nenovēršamus sadursmes draudus.

Dalies ar šo ziņu