Somijas aizsardzības ministrs brīdina par Krievijas informatīvo karu

Ārvalstīs
Pēc Yle.fi materiāliem
Haglunds
Foto: Foto: yle.fi

Pēdējo mēnešu notikumi Ukrainā ir noveduši pie nepatiesu ziņu skaita palielināšanās, paziņojis Somijas aizsardzības ministrs Karls Haglunds (Carl Haglund).

Somijas aizsardzības ministrs brīdina par Krievijas informatīvo karu

K. Haglunds brīdināja Somijas iedzīvotājus par prokrieviskās propagandas palielināšanos un nepatiesas informācijas sniegšanu masu medijos un īpaši interneta vidē. Ministrs uzsvēra, ka Krievijas mediju atainojums par Ukrainas krīzi ir tālu no neitrāla vai objektīva skatījuma.

Somijas aizsardzības ministrs nāca klajā ar šo paziņojumu pēc tam, kad Somijas Aizsardzības spēku pētnieki bija apsūdzējuši Krieviju tā saukto „troļļu fermu”  – tās ir lielas interneta lietotāju grupas, kas komentāros pie ziņām un sociālajos medijos masveidā izplata Krievijas rīcību atbilstošus apgalvojumus, īpaši tādos jautājumos kā ES sankcijas pret Krieviju un Somijas potenciālo pievienošanos NATO.

„Viens tāds trollis var dienā uzrakstīt 50 līdz 100 komentāru. Pievienojiet blogus un pareiziniet to visu ar iesaistīto troļļu skaitu, un iegūsiet ļoti plašu informācijas apjomu,” šīs aktivitātes raksturo Sāra Jantunena no Aizsardzības spēku pētniecības institūta.

Gan Rietumiem, gan Krievijai ir pietiekoši liela pieredze sabiedrības domas manipulēšanā ar informācijas plūsma palīdzību, ņemot vērā, piemēram, Aukstā kara pieredzi.

Pētnieki uzsver, ka modernās tehnoloģijas, kas radījušas iespēju izplatīt informāciju internetā un sociālajos medijos lielā apjomā, nozīmē, ka propagandas karš ir attīstījies pavisam jaunā līmenī.

S. Jatunena uzsver, ka pat medijiem un lēmumu pieņēmējiem reizēm ir grūti saprast, kura ir īstā informācija un kura – propagandas radītā.

Savukārt aizsardzības ministrs atzīst, ka palielinās to interneta publikāciju skaits, kas tīšuprāt sagroza viņa un citu ministru vārdus, kad paziņojums ir saistīts ar Krieviju.

Tāpēc K. Haglunds aicina somus būt uzmanīgiem un neticēt visa, ko viņi redz un lasa internetā.

Dalies ar šo ziņu