Lietuvā un Polijā norisinās starptautiskas speciālo operāciju spēku mācības "Noble Sword-14"

Ārvalstīs
LETA—ELTA, kam.lt
Noble Sword 2014

Lietuvā un Polijā norisinās starptautiskas speciālo operāciju spēku mācības "Noble Sword-14", kurās tiek pārbaudīta NATO Reaģēšanas spēku (NRF) gatavība rīkoties saskaņā ar alianses līguma piekto pantu, kas paredz, ka NATO valstīm iespējamā uzbrukuma gadījumā jāaizstāv jebkura dalībvalsts.

Lietuvā un Polijā norisinās starptautiskas speciālo operāciju spēku mācības "Noble Sword-14"

Kā norāda Lietuvas Aizsardzības ministrija, šogad mācībās uz sauszemes, ūdenī un gaisā piedalās 1700 karavīri no 15 valstīm - Horvātijas, Igaunijas, Francijas, Nīderlandes, Vācijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, ASV, Turcijas, Ungārijas, Lielbritānijas un Itālijas.

Mācībās tiek izmantotas lidmašīnas, helikopteri un Jūras spēku kuģi. Tajās iesaistīti arī robežsargi un muitas dienestu darbinieki.

Galvenā mācību bāze atrodas Polijas poligonos, bet daļa mācību notiek arī Baltijas jūrā un Lietuvas Jonavas rajona Gaižūnu poligonā.

 Mācībās tiek vērtēta uz Polijas Speciālo operāciju spēku bāzes veidotā NRF Speciālo operāciju komponente, kas rotācijas kārtībā sāks dežūru 2015. gada janvārī. Kopā ar Polijas kolēģiem Speciālo operāciju komponentes štābā vairāki vadoši amati paredzēti arī Lietuvas speciālo operāciju karavīriem.

Dalies ar šo ziņu