Kanādas Karaliskie Gaisa spēki uzsāks patruļas Baltijas valstu gaisa telpā

NATO
Pēc rcaf-arc.forces.gc.ca un news.gc.ca materiāliem
CF-18
Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļā Kanādas Karalisko Gaisa spēku lidmašīna CF-18 pabeidza Gaisa spēku kaujas vienības apmācības misiju Rumānijā, lai dotos uz Lietuvu un no šā gada septembra līdz decembrim papildinātu NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā.

Kanādas Karaliskie Gaisa spēki uzsāks patruļas Baltijas valstu gaisa telpā

„Mēs turpinām atbalstīt savus NATO sabiedrotos, lai veicinātu drošību un stabilitāti Centrālajā un Austrumeiropā. Ar mūsu armijas atbalstu Kanāda turpinās demonstrēt sabiedroto solidaritātes spēku, reaģējot uz Krievijas agresiju,” norādīja Kanādas aizsardzības ministrs Robs Nikolsons.

Ar 1. septembri patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā pārņems Portugāle, Kanāda, Vācija un Nīderlande.

Četri Kanādas Karalisko gaisa kara spēku iznīcinātāji CF-18 (F-18 "Hornet") Lietuvā ieradīsies otrdien. Kanādieši piedalīsies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā kopā ar portugāļu kolēģiem, kuri ieradīsies piektdien.

Kanādas lidmašīnas Baltijas valstu gaisa telpu palīdzēs uzraudzīt pirmo reizi, bet Portugāle ar iznīcinātājiem F-16 šajā misijā piedalīsies jau otro reizi.

Oficiālā misijas pārņemšanas ceremonija paredzēta 1. septembrī.

Kopumā no nākamā mēneša Baltijas valstu gaisa telpā četrus mēnešus patrulēs četru valstu lidmašīnas - līdz ar Šauļos izvietotajiem Kanādas un Portugāles iznīcinātājiem operācijā būs iesaistītas arī Vācijas un Nīderlandes lidmašīnas, kas būs izvietotas attiecīgi Emari bāzē Igaunijā un Malborkas bāzē Polijā.

Patrulēšanu pašreiz veic Polijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem „Mig-29”, kurus atbalsta Lielbritānijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem "Typhoon" no Šauļiem, Lietuvā, kā arī Dānijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem „F-16” no Emari, Igaunijā. Savukārt rezervē atrodas vēl četri Francijas Gaisa spēku iznīcinātāji „Rafale”, kas izvietoti Malborkā, Polijā.

NATO iznīcinātāji, kas pamatā bāzējas Zokņu aviobāzē Lietuvā pie Šauļiem, patrulē Baltijas valstu gaisa telpā kopš Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšanas NATO 2004. gada martā. Alianses valstis patrulē rotācijas kārtībā

Dalies ar šo ziņu