Lielākā daļa lietuviešu atbalsta NATO spēku pastāvīgu atrašanos valstī

NATO
LETA--ELTA
Lietuva-NATO
Foto: Foto: kam.lt

Lietuvas Aizsardzības ministrijas pasūtītā aptauja liecina, ka 68% lietuviešu atbalsta NATO sabiedroto pastāvīgu atrašanos valsts teritorijā.

Lielākā daļa lietuviešu atbalsta NATO spēku pastāvīgu atrašanos valstī

85% aptaujāto pilnīgi vai daļēji piekrīt, ka NATO spēku izvietošana Baltijas reģionā palielinātu Lietuvas drošību.

83% pozitīvi vērtē Lietuvas dalību NATO. No viņiem ļoti pozitīvi šo sadarbību vērtē 26%, bet pozitīvi - gandrīz 57%.

2013. gadā tika veikta tāda pati aptauja un kopš tā laika lietuviešu skaits, kuri Lietuvas dalību NATO vērtē ļoti pozitīvi, ir divkāršojies, bet kopējais to respondentu skaits skaits, kas pozitīvi vērtē Lietuvas dalību NATO, kopš pagājušā gada palielinājies vairāk nekā par 12%.

Vispozitīvāk Lietuvas dalību NATO vērtē vīrieši vecumā no 18 līdz 45 gadiem ar augstāko izglītību un cilvēki ar lieliem ienākumiem.

69% aptaujāto uzskata, ka agresijas gadījumā Lietuvu aizsargātu Lietuvas armija un NATO spēki, kamēr gandrīz 12% pārliecināti, ka Lietuvu aizstāvētu tikai NATO spēki.

Apmēram septiņiem procentiem aptaujāto šķiet, ka agresijas gadījumā Lietuvu aizsargātu tikai Lietuvas armija. Astoņi procenti ir skeptiski noskaņoti un domā, ka Lietuvu neaizstāvētu neviens.

Aptaujā piedalījās 1010 cilvēki vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Tā tika veikta visā valstī 65 izvēlētos punktos. Aptaujas mērķis bija noskaidrot, kā mainījies cilvēku viedoklis par drošību valstī pēc Krievijas agresijas sākuma pret Ukrainu.

Dalies ar šo ziņu