Lietuva sāk Sauszemes spēku mehanizāciju

Ārvalstīs
Pēc kam.lt materiāliem
Lietuvas armija
Foto: Foto: kam.lt

Lietuvas Aizsardzības ministrija ir sākusi ilgtermiņa mehanizācijas programmu, lai stiprinātu Sauszemes spēkus, īstenojot parlamentā apstiprināto Nacionālās aizsardzības sistēmas attīstības programmu 2014.-2023. gadam.

Lietuva sāk Sauszemes spēku mehanizāciju

Paredzēts, ka mehanizācijas programmas pirmajā posmā līdz 2020. gadam divi motorizētās kājnieku brigādes "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks") bataljoni tiks aprīkoti ar moderniem kājnieku kaujas transportlīdzekļiem.

Aizsardzības ministrija ir pieprasījusi deviņiem ārvalstu ražotājiem sniegt informāciju par to piedāvātajiem kaujas transportlīdzekļiem līdz šā gada oktobra vidum. Iepirkuma līgumu plānots parakstīt 2015.gadā.
 
Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks sacīja, ka kājnieku kaujas transportlīdzekļu iepirkuma projekts ir viens no Nacionālās aizsardzības sistēmas attīstības ilgtermiņa posmiem, kas palielinās Lietuvas aizsardzības spējas un sekmēs NATO saistību pildīšanu.

J. Oleks uzsvēra, ka Lietuvas bruņoto spēku aprīkošana ar kājnieku kaujas transportlīdzekļiem ir viens no galvenajiem pasākumiem, lai garantētu Lietuvas un NATO aizsardzības plānu īstenošanu.

Šobrīd Lietuvas Sauszemes spēki izmanto bruņutransportierus M113, kas nodrošina sekmīgu karavīru pārvietošanu, taču nav pietiekami efektīvi, lai tos izmantotu kaujā, iznīcinot pretinieku un vienlaicīgi nodrošinot brīvu manevrēšanu.
 
Lietuvas Aizsardzības ministrijas Spēju un bruņojuma ģenerāldirektors brigādes ģenerālis Gintauts Zankevičus norādīja, ka jaunie kaujas transportlīdzekļi ir atbilstoši gan Lietuvas, gan NATO prasībām un nodrošinās Bruņoto spēku spēju darboties ne tikai operacionāli, bet arī tehniski. Jaunie transportlīdzekļi sniegs iespēju sekmīgi īstenot valsts aizsardzību.
 
Lietuvas Sauszemes spēku kaujas spēju attīstība, īpaši, fokusējoties uz motorizētās kājnieku brigādes "Geležinis vilkas" attīstību, ir viena no Nacionālās aizsardzības sistēmas iepirkuma ilgtermiņa attīstības prioritātēm.

Dalies ar šo ziņu