Latvijas karavīriem veiksmīgs starts, kadetiem - uzvara Baltijas valstu karavīru sporta spēlēs

Sports
Sargs.lv
karavīrs
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Vairāk nekā 200 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karavīru, zemessargu un kadetu, kā arī jaunsargu jūnija vidū pulcējās Igaunijas pilsēta Viru, lai mērotos spēkiem 12.Baltijas valstu karavīru sporta spēlēs. 

Latvijas karavīriem veiksmīgs starts, kadetiem - uzvara Baltijas valstu karavīru sporta spēlēs. 

Spēļu programmā bija iekļauti vairāki sporta veidi un disciplīnas: šaušana, vasaras biatlons, svarbumbu celšana, pludmales volejbols, strītbols, minifutbols, sporta makšķerēšana un šahs.

Sporta šaušanā ar lielkalibra šauteni mūsu izlase izcīnīja 1. vietu, negaidīti uzvarot Igaunijas šāvējus. Individuāli virsleitnants R.Deklavs šaušanas vingrinājumā ar lielkalibra šauteni no stāvokļa guļus (60 šāvieni) ieguva 2. vietu, bet zemessargs E.Latišs ierindojās 3. vietā šaušanas vingrinājumā no trim dažādiem šaušanas stāvokļiem (3x20 šāvieni).

Vasaras biatlonā individuālajā vērtējumā pirmās trīs vietas ieguva Igaunijas Aizsardzības spēku karavīri. Latvijas armijas pārstāvis dižkareivis Artūrs Švuksts uzrādīja ceturto labāko rezultātu. Sieviešu grupā Latvijas pārstāve kareive Baiba Bendika ieguva 2. vietu, bet šajā disciplīnā uzvarēja Igaunijas pārstāve. 3x3km biatlona stafetē Latvijas komanda ierindojās 2.vietā.

Svarbumbu celšanā individuālajā vērtējumā pie sudraba medaļām tika zemessargs V. Cvetkovs, startējot svara grupā līdz 78kg, bet vecākais zemessargs Ņ. Sekretovs – svara grupā virs 78kg. Komandu vērtējumā Latvijas komanda ierindojās 2. vietā.

Pludmales volejbolā vīriešu grupā finālspēlē tikās divas Latvijas bruņoto spēku komandas, un spēcīgākā izrādījās 1.komanda, ar rezultātu 3 pret 0 pieveicot savus pretiniekus - 2.komandu. 3. vietu šajā disciplīnā ieguva Igaunijas 2. komanda. 

Arī sieviešu grupā 1. vietu izcīnīja Latvijas komanda, aiz sevis atstājot 2. vietas ieguvējas – lietuvietes. Igaunijas Aizsardzības spēku pludmales volejbolistes šogad bija trešās.

Strītbolā labāk veicās Latvijas 2. komandai, kura cīņā par bronzas medaļām spēja uzvarēt Latvijas 1. komandu. Pirmās divas vietas ieguva Lietuvas 1. un 2. komanda.

Latvijas minifutbola spēlētāji ar rezultātu 5 pret 2 uzvarot ziemeļu kaimiņus Igaunijas futbolistus un ar 0 pret 2 atzīstot Lietuvas spēlētāju pārākumu, turnīrā ieguva 2. vietu.

Sporta makšķerēšanā Viru apkaimes ūdeņos vislielāko lomu izvilka Lietuvas bruņoto spēku komanda, izcīnot arī pirmās trīs vietas individuālajā vērtējumā. Mūsu komanda šoreiz samierinājās ar 3. vietu. 

Šaha sacensībās nevienam no mūsu pārstāvjiem individuālajā vērtējumā neizdevās kāpt uz goda pjedestāla, taču komandu vērtējumā tika izcīnīta 2. vieta. 1. vietā ierindojās Igaunijas izlase, bet 3. vietu ieguva Lietuvas šaha meistari.

Baltijas valstu kadetu sacensībās triju disciplīnu kopvērtējumā pārliecinošu uzvaru guva Latvijas pārstāvji – Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, kuri izcīnīja 1. vietu gan granātas mešanā mērķi, gan arī triatlonā – peldēšanā, riteņbraukšanā un skriešanā. Savukārt šaušanā ar triecienšauteni viņi piekāpās vien Igaunijas kadetiem, iegūstot 2. vietu. Kopvērtējumā Igaunijas kadeti ieguva 2.vietu, bet Lietuvas – 3. vietu. 

Individuālajā vērtējumā triatlonā spēcīgākais šogad bija Lietuvas kadets, bet 2. un 3. vietu attiecīgi ieguva Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti Matīss Bajārs un Madars Ozoliņš. Sieviešu grupā Latvijas pārstāve kadete Monta Razgale ierindojās 2. vietā. 

Granātas mešanā individuāli labākie bija Latvijas pārstāvji. Kadets Matīss Bajārs ieguva 1. vietu, bet kadets Madars Ozoliņš – 2. vietu. Šajā disciplīnā kadete Monta Razgale ieguva 2. vietu. 

Vasaras biatlonā Latvijas jaunsargi piekāpās gan lietuviešiem, kuri ieņēma 2. vietu, gan arī igauņiem, kuri šajā disciplīnā guva visai pārliecinošu uzvaru. 

Vēl jaunsargi sacentās granātas mešanas, šaušanas un orientēšanās sacensībās. 

Latvijas jaunsargiem no Engures vislabāk padevās granātas mešanas disciplīna, kur pie uzvarām vecākajā grupā tika L. Strautiņa, bet jaunākajā grupā - R. Rozenbergs (jaun.gr.). Visprecīzākais šāvējs vecākajā grupā bija M. Jēkabsons.

Kopvērtējumā Latvijas jaunsargu komanda ierindojās 3. vietā.

Pirmās Baltijas valstu karavīru sporta spēles notika 2003. gadā. Rotācijas kārtībā katru gadu tās notiek kādā no trijām Baltijas valstīm.

Šāda veida Baltijas valstu bruņoto spēku sadarbība lielā mērā ir veicinājusi arī Latvijas karavīru fizisko sagatavotību, meistarību un izaugsmi sportā, kas ļauj cīnīties visaugstākajā līmenī arī Starptautiskās militārās sporta asociācijas (CISM) reģionālajos un pasaules čempionātos, kā arī Pasaules karavīru sporta spēlēs, kuras tiek dēvētas arī par karavīru olimpiskajām spēlēm.

Dalies ar šo ziņu