Igaunijas ministrs uzteic Latvijas un Lietuvas lēmumu palielināt aizsardzības budžetu

Nozares politika
Sargs.lv
Miksers
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Igaunijas aizsardzības ministrs Svens Miksers apsveicis Latvijas un Lietuvas lēmumus sākt palielināt savus aizsardzības izdevumus.

Igaunijas ministrs uzteic Latvijas un Lietuvas lēmumu palielināt aizsardzības budžetu

"Es noteikti apsveicu" tādus plānus, Miksers sacīja aģentūrai BNS. "Cik mums zināms, Latvija un Lietuva diezgan atpaliek no NATO aizsardzības izdevumu apmēra, par kuru vienojušās dalībvalstis, - 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Skaidrs, ka jaudu attīstīšana nav ilgtspējīga situācijā, kad finansējums ir nepietiekams," viņš paskaidroja.

"Latvijai un Lietuvai virzoties uz 2% un beigās tur nonākot, arī mūsu drošībai ir jāpalielinās," Igaunijas aizsardzības ministrs sacīja, piebilstot, ka viņam pēdējā laikā ir bijušas vairākas tikšanās ar abu pārējo Baltijas valstu kolēģiem, tādēļ viņam nav jaunums informācija, ka Latvija un Lietuva noteikusi sev tādus mērķus.

Latvijas parlaments ceturtdien pieņēma likumu, ka aizsardzības budžetam 2% no IKP ir jāsasniedz līdz 2020. gadam. Tas paredz, ka 2015. gadā jāatvēl ne mazāk kā 1 % no IKP, 2016. gadā – ne mazāk kā 1,1%, 2017. gadā – ne mazāk kā 1,3%, 2018. gadā – ne mazāk kā 1,5%, 2019. gadā – ne mazāk kā 1,75%, bet 2020. gadā un turpmākajos gados – ne mazāk kā 2% no IKP.

Aizsardzības finansējuma palielināšana līdz 1% no IKP Latvijai izmaksās 30 miljonus eiro.

Savukārt Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks trešdien paziņoja, ka aizsardzības finansējumam nākamgad vajadzētu sasniegt 1% no IKP.

Reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā, Lietuva nākamgad aizsardzības budžetu palielinās par 400 miljoniem litu (116 miljoniem eiro) salīdzinājumā ar šā gada budžetu. 2015. gadā Lietuva aizsardzībai plāno piešķirt vairāk nekā 1,38 miljardus litu (400 miljonus eiro) jeb 1,03% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Pašlaik Lietuvas aizsardzības budžets ir 0,78% no IKP, kas ir otrs zemākais īpatsvars NATO dalībvalstu vidū.

Igaunija pašlaik ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas izpilda NATO rekomendācijas par 2% no IKP atvēlēšanu aizsardzībai. NATO ir norādījusi uz nepieciešamību dalībvalstīm palielināt aizsardzības budžetus, lai varētu atbilstoši pildīt savas saistības aliansē un saņemt kolektīvās aizsardzības atbalstu.

Dalies ar šo ziņu