Latvijas kājnieki un izlūki dodas uz Igaunijas Aizsardzības spēku gadskārtējām mācībām „Kevadtorm”

Militārās mācības
Sargs.lv
Latvijas karavīri Igaunijā
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

5. maijā Igaunijā sākās starptautiskās militārās mācības „Kevadtorm 2014” („Pavasara vētra 2014”), kas ir gadskārtējas lauka taktiskās mācības, kuras Igaunijas Aizsardzības spēki organizē kā nacionālās mācības.

Latvijas kājnieki un izlūki dodas uz Igaunijas Aizsardzības spēku gadskārtējām mācībām „Kevadtorm”

Lai praktizētu nacionālo vienību spējas darboties daudznacionālā vidē, jau vairākus gadus tajās piedalās arī ārvalstu karavīri. Šogad tajās piedalās Beļģijas, Lielbritānijas, Dānijas, Francijas, Lietuvas, Polijas, Amerikas Savienoto Valstu un Latvijas karavīri.

Arī vairāk nekā 100 Latvijas karavīru no 14. līdz 23. maijam piedalīsies ziemeļu kaimiņu rīkotajās mācībās ar mērķi gūt pieredzi, veicot uzbrukuma un aizsardzības operācijas uzdevumus.

Latvijas bruņotos spēkus tajās pārstāvēs viena Sauszemes spēku kājnieku brigādes kājnieku rota un izlūkvienība.

Šī vienība 2016. gadā tiek plānota dalībai NATO Reaģēšanas spēkos (NRF-16), tādējādi līdzdalība mācībās Igaunijā būs būtisks ieguldījums turpmākā vienības apmācībā un sadarbībā. Dalība starptautiskos vingrinājumos veicina mūsu karavīru spēju darbojoties konvencionālās karadarbības apstākļos daudznacionālas vienības sastāvā.

Mācību „Kevadtorm 2014” norisē plānots iekļaut arī dažādas gaisa spēku lidmašīnas: aviācijas bāzē Emari izvietotos Dānijas iznīcinātājus „F-16” un divas Polijas Gaisa spēku divas lidmašīnas „Su-22”.

Mācības notiek jau 12 reizi un tiek plānots, ka tajās piedalīsies aptuveni 6000 dalībnieku – profesionālā un obligātā militārā dienesta karavīru, zemessargu un rezervistu.

Ņemot vērā mācību lielo apjomu, pirmo reizi mācības vadīs Igaunijas Aizsardzības spēku Apvienotais štābs, kas ir augstākais vadības elements bruņotajos spēkos.

Dalies ar šo ziņu