Oleks: Ukraina atbalsta kopīgas militārās brigādes izveidi ar Lietuvu un Poliju

Ārvalstīs
BNS
Oleks
Foto: Foto: kam.lt

Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks otrdien paziņoja, ka Ukrainas valdība viņam ir apliecinājusi valsts atbalstu nodomiem izveidot kopīgu militāro brigādi ar Lietuvu un Poliju.

Oleks: Ukraina atbalsta kopīgas militārās brigādes izveidi ar Lietuvu un Poliju

"Ministrs man apliecināja, ka viņi patiešām tuvojas tam, lai pabeigtu dibināšanas līguma parakstīšanas procesu," Oleks teica aģentūrai BNS pēc tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Mihailu Kovalu.

Lietuvas aizsardzības ministrs norādīja, ka no Ukrainas kolēģa bija uzzinājis jaunāko informāciju par situāciju valsts austrumos un Krievijas spēku pastiprinātu klātbūtni uz robežas.

Oleks sacīja, ka Ukrainas puse pastiprina savu militāro gatavību un "dodas pareizajā virzienā". Lietuvas ministrs arī norādīja, ka nevar izslēgt iespējamību, ka Krievija iebruks Kijevā.

Tikšanās laikā panākta vienošanās, ka Lietuva dalīsies savā pieredzē par militāro spēku pārveidi, piebilda Oleks.

"Viņi pastiprina savu militāro gatavību un apņemšanos sevi aizstāvēt, palielinot karavīru skaitu, uzlabojot sava personāla kvalitāti, pieņemot noteiktas pozīcijas un kontrolējot dažas teritorijas. Uzskatu, ka viņi dodas pareizajā virzienā. Viņi piekrīt, ka viņiem vēl ir lietas, ka ir jāmācās no mums armijas restrukturizācijā un pārveidē, un mēs piekritām paplašināt šāda veida sadarbību," klāstīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

Kopš iepriekšējās Ukrainas valdības krišanas izskan runas, ka Lietuvas, Polijas un Ukrainas  kopīgas trīspusējās militārās brigādes LITPOLUKRBRIG projekts, kas pēdējos gados netika apspriests iepriekšējās Ukrainas vadības nostājas dēļ, kā arī Lietuvas un Polijas attiecību pasliktināšanās dēļ, tagad varētu tikt īstenots.

Oleks iepriekš paskaidroja, ka trīspusējā brigāde pirmām kārtām nodarbosies ar plānošanu un dokumentu sagatavošanu. Karavīri arī piedalīsies kopīgās mācībās un militārās operācijās. Tiek apspriesta ideja izveidot šīs brigādes štābu Polijas pilsētā Ļubļinā.

Dalies ar šo ziņu