Aptauja: Pieaudzis zviedru atbalsts valsts dalībai NATO

NATO
LETA--TT
karogi

Zviedrijā 29% iedzīvotāju atbalsta valsts pievienošanos NATO, liecina otrdien publicētie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Aptauja: Pieaudzis zviedru atbalsts valsts dalībai NATO

2013. gadā Zviedrijas pievienošanos NATO atbalstīja 17% iedzīvotāju.

Atbalsta pieaugums nav saistīts ar saspringto situāciju Ukrainā, norāda pētnieki, piebilstot, ka lielākā daļa aptaujas tika veikta pagājušajā gadā laikā no oktobra līdz decembrim, kad pašreizējā Ukrainas krīze vēl nebija sākusies.

Aptauju veica Gēteborgas Universitātes SOM institūts.

Tomēr pēdējos mēnešos sabiedrības atbalsts idejai par Zviedrijas iestāšanos NATO bijis svārstīgs, liecina laikraksta "Svenska Dagbladet" pagājušajā mēnesī veiktā aptauja.

Tā, piemēram, notikumi Ukrainā, kā izskatās, ir tieši stiprinājuši zviedru pretestību dalībai NATO.

"Svenska Dagbladet" aptaujā 50 procentu respondentu norādīja, ka nevēlas valsts pievienošanos Ziemeļatlantijas Līguma organizācijai. Tas ir par desmit procentiem vairāk nekā pagājušā gada maijā, kad tika veikta līdzīga aptauja.

Somijas premjerministrs Jirki Katainens nedēļas nogalē paziņoja, ka Somija un Zviedrija apsvērs pievienošanos NATO, kad pienāks īstais laiks.

"Mans personiskais viedoklis ir, ka Somijai ir jāpieder pie NATO. Tas stiprinātu Somijas pozīciju. Taču es esmu mazākumā," paziņoja Katainens.

Dalies ar šo ziņu