Norvēģijas armijā sievietes un vīrieši dzīvo apvienotā guļamtelpā

Ārvalstīs
Pēc thelocal.no materiāliem
Norvēģijas karavīri
Foto: Foto: Norvēģijas bruņotie spēki

Norvēģijas armija ir uzsākusi jaunu, drosmīgu eksperimentu, kuru daudzi varbūt nosauktu par bīstamu, sievietēm karavīriem piedāvājot gulēt vienās kazarmu istabās ar kolēģiem vīriešiem. Pārsteidzošā kārtā pēc šī eksperimenta uzsākšanas sievietes mazāk sūdzējušās par seksuālu uzmākšanos.

Norvēģijas armijā sievietes un vīrieši dzīvo apvienotā guļamtelpā

Jaunās apvienotās guļamtelpas tiek izmēģinātas bāzē Norvēģijas ziemeļos, un katrā guļamtelpā tur šobrīd guļ divas sievietes un četri vīrieši.

Ullas Britas Lilleas ziņojumā „Armija  - priekšpulks, aizmugure un kaujas lauks cīņā par līdztiesību” uzsver, ka tas, ka sievietes dala guļamtelpu ar vīriešiem, padara viņas par „vienu no puišiem”.

„Ne sievietes, ne vīrieši šādas guļamtelpas neuztver kā kaut ko ārkārtēju,” uzsver ziņojuma autore. „Dzimumu stereotipi šādā vidē ir pazūd daudz straujāk vai vismaz nav tik asi.”

Viena no sievietēm, kas atzina, ka pirms šī eksperimenta sākuma nopirkusi pāris izmēru lielāku apakšveļu, lai izskatītos pēc iespējas neiekārojamāka, bija pārsteigta, ka, dzīvojot vienā guļamtelpā, dzimumu atšķirības nevis akcentējas, bet kļūst maznozīmīgas.”

„Mums te jābūt komandai, un dzīvošana kopā nozīmē, ka mēs spējam daudz vairāk cits citam uzticēties,” sacīja kāda cita sieviete, piebilstot, ka šādas istabas ir laba doma.

Šī ir kārtējā Norvēģijas bruņoto spēku trakā ideja. Novembrī viņi paziņoja ka vienu dienu nedēļā pasniegs karavīriem veģetāru ēdienu, lai mazinātu klimata pārmaiņas.

Augustā tika paziņots, ka karavīriem vīriešiem ir atļauts audzēt garus matus, ja vien viņi tos sien astēs vai pin bizē, tāpat kā sievietes.

U.B. Lillea salīdzināja bāzi, kur vīrieši un sievietes guļ kopīgās guļamtelpās, ar kādu Karalisko Jūras spēku bāzi, kur vīriešiem un sievietēm ir dalītas guļamtelpas, un atzina, ka Jūras spēkos ļoti aktuāls ir dalījums „mēs pret viņiem, puiši pret meitenēm”. Vēl viņa norādīja, ka vīrieši karavīri savās guļamtelpās ļoti bieži pārrunā dienestam noderīgu informāciju, ko sievietes tādējādi neuzzina, paliekot ārpus informācijas aprites.

Dalies ar šo ziņu