16 000 karavīru Norvēģijas ziemeļos trenējas operācijām ziemas apstākļos

Ārvalstīs
Pēc mil.no materiāliem
karte
Foto: Foto: mil.no

16 000 karavīru no 16 valstīm ieradušies Norvēģijas ziemeļos, lai piedalītos Norvēģijas vadītajās mācībās „Cold Response 2014”.

16 000 karavīru Norvēģijas ziemeļos trenējas operācijām ziemas apstākļos

Mācībās līdzās Norvēģijai piedalās arī Beļģija, Kanāda, Dānija, Igaunija, Vācija, Francija, Īrija, Lietuva, Nīderlande, Polija, Spānija, Zviedrija, Šveice, Lielbritānija un ASV. Latvijas karavīri, gatavojoties nacionālajām mācībām, šogad gan tajās nepiedalās.

Mācības “Cold Response 2014” notiek Nordlendas un Tromsas apgabalā no 7. līdz 21. martam.

To mērķis ir trenēt dalībniekus kaujas operācijām ziemas apstākļos. Norvēģijas ziemeļi piedāvā prefektu vidi apmācībai ziemā, sniedzot mācību dalībniekiem jaunus izaicinājumus, kādus savās valstīs viņiem nebūtu iespēja izbaudīt. Šeit ir plaši sniega klajumi, ledains vējš un zema temperatūra.

Norvēģu karavīriem šī ir pierasta mācību vide. Tomēr, lai sasniegtu labāko savietojamību un sadarbību ekstremālos apstākļos, arī citiem sadarbības partneriem nepieciešams apgūt prasmes veikt operācijas ziemā.

Mācības „Cold Response” pirmo reizi tika organizētas 2006. gadā, un, sākot no 2010. gada, mācības notiek katru otro gadu februārī vai martā Nordlendas un Tromsas apgabalos Norvēģijas ziemeļos.

Vērienīgākās mācības norisinājās 2012. gadā, kad tajās piedalījās vairāk nekā 14 000 karavīru no 14 valstīm. Bija pārstāvēti gan valstu bruņotie spēki, gan NATO, tāpat mācībās piedalījās speciālo uzdevumu vienības, 86 lidmašīnas un helikopteri, 19 kuģi un zemūdenes. No Norvēģijas mācībās piedalījās 7000 karavīru, no Zviedrijas – 1800 karavīru un no Lielbritānijas – 1500. Savukārt no Nīderlandes un Kanādas mācībās ieradās 800 karavīru.

Latvijas karavīri mācībās „Cold Response” pirmo reizi piedalījās 2006.gadā. Togad tajās piedalījās 37 karavīri: divi Sauszemes spēku brigādes štāba virsnieki, kā arī divi štāba virsnieki un 33 izlūkošanas vada karavīri no 1.kājnieku bataljona.

Savukārt 2007. gadā bruņotos spēkus mācībās pārstāvēja 199 karavīri: 1. kājnieku bataljona kājnieku rota 128 karavīru sastāvā, Speciālo uzdevumu vienības kaujinieku komanda 22 karavīru sastāvā, Jūras spēku flotiles štāba un apgādes kuģis „Virsaitis” ar 39 jūrnieku apkalpi, kā arī septiņi štāba un mācību kontroles virsnieki no Sauszemes spēkiem un trīs Nacionālā atbalsta vienības karavīri no Nodrošinājuma pavēlniecības. Šādā skaitliskā un spēku veidu sastāvā bruņotie spēki mācībās ārpus Latvijas piedalījās pirmo reizi.

2010. gadā Latviju mācībās pārstāvēja viens štāba virsnieks. Savukārt 2012. gadā – 20 karavīru.

Dalies ar šo ziņu