Baltijas valstu kapelāni vienojas par ciešāku sadarbību un regulāru apmācību

NBS
Sargs.lv
virskapelāns Elmārs Pļaviņš
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

No 3. līdz 7. martam Nemečinē, Lietuvā notika pirmās Baltijas valstu militāro kapelānu mācības, kuras mērķis bija veicināt ciešāku sadarbību. No Latvijas sanāksmē piedalījās seši Nacionālo bruņoto spēku kapelāni, viņu vidū virskapelāns Elmārs Pļaviņš.

Baltijas valstu kapelāni vienojas par ciešāku sadarbību un regulāru apmācību

Atklāšanas runā Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Arvīds Pocjus novēlēja kapelāniem, kas pārstāv dažādas kristīgās konfesijas, runāt vienā valodā un spēt vienoties par kopīgiem risinājumiem kristīgo vērtību pārstāvēšanā. Armijas virspavēlnieka arī aicināja neaizmirst par kolēģiem Ukrainā, kuriem atbalsts šobrīd īpaši vajadzīgs.

Kapelāni secināja, ka, lai gan viņi pieder pie dažādām konfesijām – katoļi, pareizticīgie, luterāņi, baptisti, metodisti - viņus vieno dienests bruņotajos spēkos un kopīgas vērtības. Militārais kapelāns ir gatavs kalpot ikvienam, palīdzēt jebkuram karavīram, neatkarīgi no viņa piederības konkrētai konfesijai.

„Kapelāniem šī bija unikāla iespēja plašāk iepazīties ar kolēģu pieredzi, jo, lai gan strādājam dažādās valstīs, problēmas un to risinājumi ir līdzīgi un mēs varam ļoti daudz cits no cita mācīties,” uzsver NBS virskapelāns, kurš šo nedēļu novērtē kā ļoti darbīgu un vērtīgu.

Viens no galvenajiem sarunu tematiem bija par vērtībām un standartiem, tāpat kapelāni pārrunāja veterānu problēmas un vajadzības, diskutēja par atbalstu karavīriem pirmsmisijas periodā un atgriežoties no starptautiskās operācijas.

Kapelāni sprieda arī par sadarbību ar ārstiem, īpaši psihologiem.

„Šoreiz mācības bija teorētiskas, tajās savās zināšanās dalījās vecākie kapelāni un virskapelāns no Norvēģijas,” stāsta E.Pļaviņš. „Iespējams, nākamgad, kad mācībās būs praktiskās nodarbības, piedalīsies arī lektori no Somijas, kas izteikuši vēlmi dalīties savās zināšanās par to, kā labāk sniegt morālo un garīgo atbalstu karavīriem.”

Nākamās kapelānu mācības notiks 2015. gadā Igaunijā, bet 2016. gadā – Latvijā.

Virskapelāns E. Pļaviņš uzsver, ka šādas tikšanās un mācības ir ļoti vērtīgas un noderīgas, tāpēc Latvijas un Lietuvas kapelāni vienojušies par vēl vienu tikšanos 2014.  gadā, savukārt šā gada septembrī Latvijā ieradīsies Norvēģijas virskapelāns, lai iepazītos ar Latvijas kapelānu darbu un sāktu sarunas par apmācību posmu 2016. gadā Latvijā.

Dalies ar šo ziņu