Latvija uzņem pirmās Baltijas valstu Karavīru ziemas sporta spēles

Sports
Sargs.lv
Baltijas valstu karavīru sporta spēles
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 4. līdz 7. februārim Vidzemē - Priekuļos, Valmierā un Raiskuma pagastā uz Ungura ezera - notika 1. Baltijas valstu Karavīru ziemas sporta spēles, noskaidrojot spēcīgākos karavīrus sportistus un komandas, kā arī popularizējot ziemas sporta veidus.

Latvija uzņem pirmās Baltijas valstu Karavīru ziemas sporta spēles

1. Baltijas valstu Karavīru ziemas sporta spēļu atklāšana notika 4. februārī Instruktoru skolā Cēsīs. Sacensības atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Vairāk nekā 150 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karavīru un jaunsargu pirmajās ziemas sporta spēlēs sacentās vairākos sporta veidos un disciplīnās.

Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas – biatlona kompleksā „Priekuļi” Baltijas valstu karavīri un jaunsargi sacentās slēpošanā – jauktajā stafetē un individuālajās sprinta sacensībās –, kā arī biatlonā – sprinta distancē un jauktajā stafetē. Savukārt Vidzemes Olimpiskā centra ledus hallē Valmierā triju valstu karavīri mērojās spēkiem hokeja sacensībās, bet uz Ungura ezera ledus – zemledus makšķerēšanā.

Biatlons

Biatlona 7,5 kilometru garajā sprinta distancē, kurā startēja astoņi sportisti, pirmās divas godalgotās vietas ieguva Igaunijas Aizsardzības spēku biatlonisti. 3. vietu ieguva Latvijas pārstāvis dižkareivis Gints Rozenbergs (Militārā policija).

Arī sieviešu konkurencē spēcīgākā bija Igaunijas biatloniste. 4,5 kilometrus garo sprinta distanci ar otro labāko rezultātu veica Latvijas pārstāve kaprāle Linda Savļaka-Bondare (Mācību vadības pavēlniecība), krietni apsteidzot konkurenti no Lietuvas.

Savukārt jaunsargu sacensībās vīriešu grupā, kurās bija jāveic trīs kilometrus gara sprinta distance, spēcīgākie bija Lietuvas pārstāvji, izcīnot 1. un 2. vietu. Trešo labāko rezultātu uzrādīja mūsu jaunsargs Egons Briedītis (205. vienība).

Arī sieviešu sacensībās ātrākā bija Lietuvas jaunsargu organizācijas pārstāve, apsteidzot Igaunijas biatlonisti. Trešo vietu, apsteidzot Latvijas pārstāvi Elīnu Radziņu (205.vienība), ieguva Lietuvas biatloniste. Trīs kilometrus garajā distancē devās sešas Baltijas valstu jaunsargu organizāciju sportistes.

Biatlona jauktajā sprinta stafetē karavīru grupā pirmo vietu izcīnīja Igaunijas Aizsardzības spēku komanda, apsteidzot Latvijas 1. komandu (kaprāle Linda Savļaka-Bondare un dižkareivis Gints Rozenbergs). Trešo vietu ieguva Lietuvas karavīri. Mūsu 2. komanda (kareive Monta Razgale (Nacionālā aizsardzības akadēmija) un kareivis Artūrs Švuksts (Militārā policija)) finišēja ar ceturto labāko rezultātu.

Lietuvas jaunsargi izrādījās spēcīgākie arī šajā disciplīnā, iegūstot pirmās divas godalgotās vietas. Latvijas jaunsargu 1. komanda (Elīna Radziņa un Egons Briedītis) ieguva 3. vietu, bet 2. komanda (Pārsla Kupriša (218.vienība) un Imants Vilks) – 5. vietu.

Slēpošana

Vīriešu grupā slēpošanas sprinta distancē uzvaru izcīnīja Igaunijas armijas pārstāvis, bet 2. un 3. vietu – Lietuvas karavīri. Starp Latvijas karavīriem ātrākais bija virsleitnants Valdis Bodnieks (Militārā policija), kurš piecus kilometrus garo distanci pievarēja ar ceturto labāko rezultātu.

Savukārt sieviešu grupā trīs kilometru sprinta distanci visātrāk veica Lietuvas bruņoto spēku pārstāve, aiz sevis atstājot divas Igaunijas Aizsardzības spēku slēpotājas. Latvijas bruņoto spēku slēpotāja kareive Gerda Āboliņa (Nacionālā aizsardzības akadēmija) deviņu slēpotāju konkurencē finišēja ceturtā.

Jaunsargu grupā trīs kilometru sprinta distanci visātrāk pārvarēja Lietuvas slēpotāji, bet 3.vietu ieguva mūsu jaunsargs Matīss Slikšjānis (218.vienība). Sieviešu grupā ātrākā bija Igaunijas pārstāve, bet 2. un 3. vietu ieguva lietuvietes. Latvijas komandas pārstāve Elīna Skopāne (218. vienība) finišēja ceturtā.

Jauktajā slēpošanas sprinta stafetē ātrākā bija Igaunijas 3. komanda, kura apsteidza Lietuvas 1. komandu un Igaunijas 1. komandu. Latvija stafetē piedalījās ar trijām komandām un labāko rezultātu, iegūstot 5. vietu, uzrādīja 3. komanda (kareive Gerda Āboliņa un kareivis Atis Putnis (Militārā policija)).

Jaunsargu grupā pirmās divas vietas jauktajā stafetē ieguva Lietuvas slēpotāji, bet Latvijas 1. komanda (Elīna Skopāne un Ilgvars Caune (218. vienība)) izcīnīja 3. vietu.

Hokejs

Pretinieka vārtos iemetot 22 ripas, bet savos neielaižot nevienu, 1. Baltijas valstu Karavīru ziemas sporta sacensību hokeja čempionātā uzvaru guva Latvijas karavīru komanda, kuras sastāvā bija pieteikti 18 spēlētāji.

Lietuvas Bruņoto spēku komanda mūsu karavīriem piekāpās ar rezultātu 12 pret 0, bet Igaunijas – ar rezultātu 10 pret 0.

Lietuvas un Igaunijas karavīru spēlē ar rezultātu 3 pret 2 pārāki bija lietuvieši, tādējādi iegūstot sudraba medaļu.

Zemledus makšķerēšana

Individuālajā vērtējumā, no ezera izceļot 1,84 kilogramus smagu lomu, uzvarēja mūsu komandas pārstāvis seržants Jānis Stirna (Militārā policija). 2.vietu (1,67 kg) izcīnīja Igaunijas Aizsardzības spēku pārstāvis, bet trešo (1,3 kg) – Latvijas pārstāvis  virsseržants Deniss Artamonovs (Militārā policija).

Komandu vērtējumā uzvaru izcīnīja Latvijas bruņoto spēku komanda (virsseržants Deniss Artamonovs, seržants Jānis Stirna un virsseržants Gundars Svenckis (Militārā policija)), kur izceltais loms svēra 3,59 kilogramus. Savukārt 2,72 kilogramus smagais loms 2. vietu nodrošināja kolēģiem no Igaunijas. Lietuviešu loms svēra 2,21 kilogramu, rezultātā – 3. vieta.

Pirmo Baltijas valstu ziemas sporta spēļu, kas vienlaikus bija arī Starptautiskās Militārās sporta asociācijas (CISM) reģionālās sacensības, rīkošanu uzņēmās Latvija. Tās organizēja bruņoto spēku Sporta klubs ar Instruktoru skolas atbalstu.

Arī pirmās Baltijas valstu Karavīru sporta spēles 2003. gadā rīkoja Latvija, pērn Alūksnē rīkojot arī jubilejas – desmitās – sporta spēles.

Šāda veida Baltijas valstu bruņoto spēku sadarbība lielā mērā ir veicinājusi arī Latvijas karavīru fizisko sagatavotību, meistarību un izaugsmi sportā, kas ļauj cīnīties visaugstākajā līmenī arī CISM reģionālajos un pasaules čempionātos, kā arī Pasaules karavīru sporta spēlēs, kuras tiek dēvētas arī par karavīru olimpiskajām spēlēm.

Dalies ar šo ziņu