Rīgā tiekas Latvijas un Zviedrijas Bruņoto spēku komandieri

ED122993802D4080A3144A26BA077C38.jpg

Rīgā tiekas Latvijas un Zviedrijas Bruņoto spēku komandieri

30.janvārī oficiālā darba vizītē Latvijā uzturējās Zviedrijas Bruņoto spēku komandieris ģenerālis Sverkers Goransons.

Godinot kritušos Latvijas karavīrus, Zviedrijas Bruņoto spēku komandieris nolika ziedus pie pulkveža O.Kalpaka pieminekļa Rīgā, Esplanādē. Savukārt vizītes noslēgumā viņš apmeklēja Okupācijas muzeju.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un ģenerālis Sverkers Goransons runāja par abu valstu karavīru dalību kopīgās militārajās mācībās.

Zviedrijas karavīri arī šogad plāno piedalīties nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas mācībās „Detonators”, savukārt Latvijas pārstāvji – Zviedrijas rīkotajās daudznacionālajās civilmilitārajās mācībās „Viking”.

Komandieri izskatīja arī iespējas paplašināt praktisko sadarbību starp abu valstu brīvprātīgajām militārajām organizācijām (Zemessardzi).

Pašreiz Latvijas un Zviedrijas karavīri plecu pie pleca pilda dienesta pienākumu Afganistānā, Mazarišarīfā, kur izvietota Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienībā. Tajā darbojas arī Norvēģijas un Somijas karavīri.

   

Savukārt 2015.gadā Latvijas, kā arī Igaunijas un Lietuvas karavīri, dežūru sāks ES Ziemeļvalstu Kaujas grupā, kuras vadošā valsts būs Zviedrija. Dalībai kaujas grupā, kuru veidos aptuveni 2000 karavīru, savas vienības deleģēs arī Norvēģija, Somija un Īrija.

   

„Ziemeļvalstu kaujas grupa ir būtisks rīks, lai īstenotu sadarbību un reformas, un tas attiecas kā uz apmācību, tā arī uz apbruņojumu, lai uzdevumu veiktu kā vienota komanda, kas balstās uz kopējiem NATO standartiem,” sacīja ģenerālis Sverkers Goransons, uzsverot, ka 2015.gadā dežūrā esošā kaujas grupa pirmo reizi apvienos gandrīz visas Baltijas un Ziemeļvalstis, tādējādi stiprinot reģionālo sadarbību.

Pirms tikšanās ar Latvijas kolēģi, ģenerālis Sverkers Goransons oficiālā vizītē apmeklēja Igauniju, kā arī piedalījās Baltijas un Ziemeļvalstu Bruņoto spēku komandieru sanāksmē Latvijā, Mālpilī.

 

Dalies ar šo ziņu