Lietuva un Latvija ar ASV atbalstu iegādāsies karavīru apmācībai paredzētas simulācijas sistēmas

Tehnika un ekipējums
Pēc kam.lt materiāliem
karavīra ekipējums
Foto: Foto: kam.lt

Jau tuvākajā laikā Lietuvas un Latvijas bruņotie spēki ar ASV atbalstu plāno iegādāties vairākas jaunas karavīru apmācībai paredzētas simulācijas sistēmas, ar kuru palīdzību apmācība tiek pietuvināta realitātei un demonstrē karavīru kaujas gatavību.

Lietuva un Latvija ar ASV atbalstu iegādāsies karavīru apmācībai paredzētas simulācijas sistēmas

Abu valstu bruņotajiem spēkiem nepieciešamās apmācības simulācijas sistēmas tiks iegādātas par ASV ārvalstu militārā finansējuma līdzekļiem, kas tiek atvēlēti Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku attīstībai.

Decembra sākumā Lietuvas bruņoto spēku poligonā Pabradē klātesošajām bruņoto spēku amatpersonām tika demonstrēta MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System)  sistēmas izmantošana karavīru apmācībā.

Lietuvas bruņotie spēku MILIES sistēmas simulatoru iegādes projektu sāka 2012. gadā.

Pašreiz simulatoru skaits ir pietiekams, lai nodrošinātu vienas kājnieku rotas apmācību. Noslēdzot šo projektu, simulatoru sistēmas komplektu skaits nodrošinās jau bataljona līmeņa vienības apmācību. Kopējās projekta izmaksas sastāda 16 miljonus litu, no kuriem 11 miljoni ir ASV līdzfinansējums.

Arī Latvijas bruņotie spēki papildus iegādāsies 80 MILES simulatoru sistēmas komplektus, kas ar lāzera palīdzību ļauj precīzi noteikt iespējamo pretinieka trāpījumu, precizējot, vai sašautais ir ievainots vai nogalināts, bet tehnika - iznīcināta.

Komplekti, kuru kopējā vērtība sasniedz 1,9 miljonus ASV dolāru (984 200 latus), paredzēti kājnieku, ložmetējnieku un vairāku veidu prettanku ieroču speciālistu apmācībai, kā arī izvietošanai uz transporta līdzekļiem, tādējādi papildinot līdz šim karavīru apmācībā esošos vairāk nekā 200 MILES triecienšautenei paredzētos komplektus.

Tāpat plānots Latvijas karavīru apmācībai iegadāties tuvā gaisa atbalsta kontrolieru 3D apmācības trenažieri, kura izmaksas ir 0,6 miljoni ASV dolāru (310 800 lati). Par ASV ārvalstu militārā finansējuma līdzekļiem tālākā nākotnē plānots iegādāties arī trenažierus kājnieku nodaļas kolektīvajai apmācībai, kā arī virtuālā kaujaslauka trenažieri dažāda līmeņa speciālistu un komandieru iemaņu pilnveidošanai.

Arī līdz šim komandieru, karavīru un dažādu speciālistu apmācībā bruņotajos spēkos sekmīgi tiek izmantotas dažādas simulācijas sistēmas.

Ar šo sistēmu palīdzību savas iemaņas var pilnveidot prettanku un pretgaisa aizsardzības operatori. "RBS-70" operatoru apmācības sistēmu izmanto ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības operatori.

Bruņoto spēku rīcībā ir arī navigācijas un kuģu dzīvotspējas stimulatori, kā arī "Imantas" klases kuģu operācijas centrs un taktiskais trenažieris, ar kuru komandieri var pilnveidot vienību vadības iemaņas līdz brigādes līmenim.

Simulācijas sistēmu izmantošana karavīru apmācībā palīdz ne tikai pilnveidot iemaņas, bet arī būtiski samazina apmācībai nepieciešamos finanšu līdzekļus. Kaujas munīcijas un tehnikas izmantošanu aizstājot ar simulācijas sistēmām, apmācībai paredzētos izdevumus var samazināt pat par vairākiem desmitiem reižu.

Dalies ar šo ziņu