Somija gatava uzņemties ES kaujas grupas vadību

Ārvalstīs
Pēc yle.fi materiāliem
Somijas armija
Foto: Foto: puolustusvoimat.fi

Lai gan Eiropas Savienības (ES) kaujas grupas vēl nekad nav izmantotas reālā darbībā, Somija paziņoja, ka būtu gatava uzņemties šī militārā spēka vadošo lomu, kā arī palielināt savas valsts karavīru dalību tajā.

Somija gatava uzņemties ES kaujas grupas vadību

"Mēs esam ieinteresēti šajos spēkos, un mēs esam procesā, lai atrastu iespēju iegūt tajos vadošo lomu," paziņoja Somijas premjerministrs Jurki Katainens.

„ES kaujas grupas vadība būtu lieliska prakse gan mūsu karavīriem, gan arī komandieriem,” sacīja premjerministrs, norādot, ka līdz šim Somija ir bijusi tikai viena no kaujas grupas dalībvalstīm.

Uzsverot, ka ES kaujas grupas līdz šim nav tikušas izmantotas reālā darbībā, Somijas premjerministrs norādīja, ka nav jēgas veidot sistēmu, kuru neprotam izmantot. „Tas jau tuvākajā nākotnē ir jāmaina ES līmenī. Tā ir nelietderīga resursu izmantošana, kas grauj arī mūsu eiropisko reputāciju,” sacīja premjerministrs.

Pašreiz Somijas bruņotie spēki gatavo helikopteru vienību, kuru 2015. gadā deleģēs Zviedrijas vadītajai ES kaujas grupai. Līdz šim Somijas karavīri ES kaujas grupā ir dežurējuši divas reizes, kas notika 2011. gadā. Deleģēto vienību sagatavošana un uzturēšana Somijai izmaksājusi 28,5 miljonus eiro.

Tiek prognozēts, ka ES kaujas grupas vadošo lomu Somija varētu iegūt šīs desmitgades beigās.

Dalies ar šo ziņu