Norvēģijas armijā tiks ieviestas veģetārās pirmdienas

Ārvalstīs
LETA-AFP
Norvēģijas armija
Foto: Laikraksta Afternposten raksta titulbilde

Ekoloģisku apsvērumu dēļ Norvēģijas armija nolēmusi reizi nedēļā uzsēdināt savus karavīrus uz veģetārās diētas, otrdien paziņojis armijas preses pārstāvis.

Norvēģijas armijā tiks ieviestas veģetārās pirmdienas

"Tas ir solis mūsu klimata aizsargāšanai," norādīja preses pārstāvis, skaidrojot, ka idejas mērķis ir samazināt ekoloģiski nedraudzīgās pārtikas patēriņu.

Veģetārā diēta jau ieviesta vienā no Norvēģijas lielākajām militārajām bāzēm un drīzumā veģetārās pirmdienas attieksies uz visām vienībām, tostarp ārvalstīs dienošajiem karavīriem.

Armija lēš, ka šādi tai izdosies samazināt gaļas patēriņu par 150 tonnām gadā. "Runa nav par naudas taupīšanu. Runa ir par lielākām rūpēm par mūsu klimatu," norādīja armijas preses pārstāvis.

Norvēģu vides aizstāvju organizācija "Nākotne ir mūsu rokās", kas iestājas par veģetāro pirmdienu ieviešanu visā valstī, armijas soli vērtēja atzinīgi.

"Aizsardzības ministrija ir pelnījusi daudz uzslavu, jo klimata un vides jautājumus uztver nopietni," norādīja organizācijas direktors.

Organizācija aplēsusi, ka vidēji norvēģis savas dzīves laikā apēd vairāk nekā 1200 dzīvniekus, tostarp 1147 vistas, 22 aitas, sešus liellopus un 2,6 briežus.

Mājlopu audzēšana izraisa 18% no globālas siltumnīcefekta gāzu emisijas, liecina ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) dati.

Dalies ar šo ziņu