Starptautiskās mācībās Baltijas jūrā apgūst iemaņas naftas piesārņojuma seku likvidēšanā

Ārvalstīs
Sargs.lv
Jūras spēku mācības

Starptautiskajās naftas seku likvidācijas mācībās „Balex Delta 2013”, kuras šogad notika Vācijas piekrastes ūdeņos, 23 naftas seku likvidācijas kuģi, divas lidmašīnas un helikopters no Dānijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas un Eiropas Savienības pārbaudīja gatavību reaģēt uz naftas piesārņojumu Baltijas jūrā.

Starptautiskās mācībās Baltijas jūrā apgūst iemaņas naftas piesārņojuma seku likvidēšanā

Latviju mācībās pārstāvēja Jūras spēku flotiles štāba un apgādes kuģis A-90 „Varonis” un Valsts robežsardzes kuģis „Valpas”. Tajās iesaistījās arī flotiles Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga), kā arī vides pārvaldības speciālists Ojārs Gerke.

Mācību „Balex Delta 2013” mērķis bija pārbaudīt Baltijas jūras reģiona darbību avārijas gadījumā, kā arī katras Baltijas jūras valsts gatavību piedalīties kopīgā naftas piesārņojuma seku likvidācijas operācijā jūrā un piekrastē.

Mācību scenārijs paredzēja, ka notiek divu kuģu “Spiekeroog” un “Seewolf” sadursme, kuras rezultātā jūrā nokļūst 2500 m³ mazuta, kas ar ātrumu 70 m³ stundā arvien turpina noplūst.

Turklāt scenārijs paredzēja, ka daļu naftas neizdosies savākt ar kuģiem jūrā un tā tiks izskalota krastā, līdz ar to mācību dalībniekiem jāplāno arī vērienīgi naftas piesārņojuma seku likvidēšanas darbi piekrastē, tajā skaitā putnu glābšanas operācijas.

Mācībās naftas produktu savākšanai jūrā izmantoja speciāli aprīkotus kuģus un aprīkojumu naftas savākšanai piekrastē.

Noslēguma dienā dalībvalstu komandas piedalījās ikgadējās “Balex Delta” sporta sacensībās, cīnoties par ceļojošo balvu – Helsinku Komisijas sarūpēto ūdenslīdēja ķiveri.

Līdzīgi kā iepriekšējos trīs gadus arī šogad ceļojošo balvu ieguva Latvijas komanda, kuru sastāvā bija flotiles un robežsardzes jūrnieki. Šogad dalībniekiem bija jāmērojas spēkiem, airējot sešvietīgā laivā.

Ikgadējās mācības organizēja Baltijas jūras vides aizsardzības komisija (Helsinku Komisija) sadarbībā ar Vācijas Centrālo jūras katastrofu pavēlniecību, kura koordinē federālo un zemju jūras meklēšanas un glābšanas dienestu darbību Ziemeļu un Baltijas jūrā.

Šādas mācības kalpo par pamatu tam, lai reāla vides apdraudējuma gadījumā visi atbildīgie dienesti spētu operatīvi un veiksmīgi sadarboties piesārņojuma likvidēšanā.

2009. gadā mācības „Balex Delta” notika Latvijas atbildības zonā, kuru ik gadu šķērso aptuveni 60 tūkstoši kuģu, no kuriem 40 procenti pārvadā naftas produktus. Togad scenārijs paredzēja izspēlēt tankkuģa avāriju. Tās rezultātā Baltijas jūrā radās ievērojams naftas piesārņojums, kuru imitēja ar jūrā izkaisītu popkornu.

Nākamgad šīs mācības atkal notiks Latvijā.

Dalies ar šo ziņu