Lietuvas zenītraķešu sistēmu operatori apgūst iemaņas Latvijā

Sargs.lv

Lietuvas zenītraķešu sistēmu operatori apgūst iemaņas Latvijā

Vairāki Lietuvas bruņoto spēku Pretgaisa aizsardzības bataljona karavīri nesen viesojās pie kolēģiem Latvijā, Lielvārdē izvietotajā Pretgaisa aizsardzības divizionā, lai zenītraķešu sistēmas „RBS-70” simulatoru klasē pilnveidotu savas profesionālās iemaņas.

Latvijas instruktoru vadībā viņi apguva operatora pamatiemaņas, kā arī pārbaudīja šaušanas prasmes apgrūtinātos laika apstākļos un nestandarta situācijās.

Diviziona Pretgaisa aizsardzības vada grupas priekšnieks virsseržants Andis Cinītis pastāstīja, ka simulatoru izmantošana karavīru apmācībā ne tikai atvieglo operatoru apmācību vai iemaņu pilnveidošanu, bet arī ļauj objektīvi novērtēt katra karavīra individuālās prasmes. „Simulators sniedz informāciju par operatora reakcijas laiku mērķa atrašanai, precīzu raķetes trāpījuma vietu mērķī, kā arī gaisa kuģim nodarīta bojājuma pakāpi,” sacīja virsseržants Andis Cinītis.

Savukārt virsseržants Raivis Jakubovičs sacīja, ka iesaistīšanās Lietuvas karavīru apmācībā ir vērtīga pieredze profesionālā ziņā, arī dienesta gaitu tas padarot interesantāku. Viņš uzsvēra, ka Lietuvas kolēģiem nākas strādāt krietni intensīvāk, lai neilgajā apmācības laikā simulatoru klasē profesionāli sagatavotos reāliem kaujas šaušanas vingrinājumiem.

Zenītraķešu sistēma „RBS-70” ir abu valstu pretgaisa aizsardzības vienību bruņojumā, bet speciāli aprīkota klasē, kurā pilnveidot iemaņas pirms kaujas šaušanas gan ir tikai Latvijā. Jāpiebilst, ka Igaunijas vienības bruņojumā ir zenītraķešu komplekss „Mistral”.

Sadarbība starp abu valstu pretgaisa aizsardzības vienībām zenītraķešu sistēmu operatoru teorētiskajā apmācībā simulatoru klasē notiek kopš 2010.gada, kad tika izveidota simulatoru klase.

Sadarbība notiek arī praktiskās kaujas šaušanas mācībās, piemēram, militārajās mācībās „Baltic Zenith”, kas notiek Šķēdes poligonā pie Liepājas. 

Dalies ar šo ziņu