Zviedrijā pieaug atbalsts dalībai NATO

Sargs.lv

Zviedrijā pieaug atbalsts dalībai NATO

Zviedrijā, salīdzinot ar situāciju 2011.gadā, par deviņiem procentpunktiem pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas vēlas valsts pievienošanos NATO, liecina ceturtdien izplatītās aptaujas dati.

32% aptaujāto teikuši, ka viņi atbalsta Zviedrijas pievienošanos NATO. Pirms diviem gadiem šāds viedoklis bija 23% iedzīvotāju, ceturtdien vēsta laikraksts "Svenska Dagbladet".

Šajā pat laika posmā sarucis to zviedru skaits, kas kategoriski iebilst pret valsts pievienošanos NATO. Aptaujas rezultāti liecina, ka divi no pieciem zviedriem saka "nē" valsts dalībai aliansē, savukārt 2011.gadā pie šādiem uzskatiem pieturējās puse Zviedrijas iedzīvotāju.

"Izskatās, ka NATO proponenti ir nostiprinājuši savas pozīcijas," skaidroja politologs Ulfs Bjerelds.

Pēdējo mēnešu debates par Zviedrijas militāro potenciālu acīmredzot vairojušas pozitīvu noskaņojumu par labu dalībai NATO, norādīja politologs.

Aptaujā arī atklāts, ka sociāldemokrātu vidū katrs ceturtais vēlas pievienošanos NATO, bet moderātu vidū - katrs otrais.

Moderātu partija oficiāli atbalsta valsts pievienošanos, tomēr viņu koalīcijas partneri liberāļi ir tie, kas lobē Zviedrijas iestāšanos NATO un šo jautājumu ir padarījuši par svarīgu politiskās darba kārtības punktu.

Bjerelds atgādināja, ka nepievienojošās valsts statuss un neitralitāte ilgstoši bijis Zviedrijas nacionālās identitātes stūrakmens.

"Daudziem zviedriem pievienošanās aliansei būtu psiholoģisks solis, un es arī uzskatu, ka pastāv nopietnas bažas, ka zviedriem rastos risks, ka viņi var tikt ievilkt karā pret savu gribu," skaidroja politologs.

LETA/THE LOCAL

Dalies ar šo ziņu