Igaunijas Aizsardzības spēkos likvidēs Sauszemes spēku štābu

Sargs.lv

Igaunijas Aizsardzības spēkos likvidēs Sauszemes spēku štābu

Igaunijas Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi likumprojektu, kas paredz veikt grozījumus Aizsardzības spēku struktūrā. Tās reorganizācija paredzēta nacionālās aizsardzības daudzgadu attīstības plānā.

Likumprojekts paredz, ka tiks likvidēts Sauszemes spēku štābs, tostarp Sauszemes spēku komandiera un štāba priekšnieka amats.

Sauszemes spēku štāba funkcijas pārņems Aizsardzības spēku Galvenais štābs. Savukārt Sauszemes spēku vienības tiks nodotas tiešā Aizsardzības spēku komandiera pakļautībā.

Likumprojekts paredz izveidot arī jaunu – Aizsardzības spēku komandiera vietnieka – amatu un mainīt pakļautību reģionālajām pavēlniecībām, to funkcijas nododot Aizsardzības līgai (Zemessardzei). Līdz šim reģionālo pavēlniecību komandieri bija Sauszemes spēku komandiera pakļautībā.

Reorganizācija tiek pamatota ar to, ka Igaunijas Aizsardzības spēki tuvākajā laikā nav spējīgi izveidot un attīstīt divus operatīva vai stratēģiska līmeņa štābus ar personālu, komunikācijām un visu pārējo, kas vajadzīgs to darbībai.

Latvijas bruņoto spēku strukturālās reformas, kas noslēdzās 2009.gada beigās, viens no mērķiem arī bija Apvienotā štāba lomas un spēju palielināšana, tā darbību fokusējot uz gada uzdevumu plānošanu. Sauszemes, Gaisa un Jūras spēku štābu operacionālās funkcijas tika iekļautas Apvienotajā štābā, tādējādi bruņotajos spēkos vairs nepastāv spēku veidu štābi un spēku veidu komandieru amati.

Pēc kaitseministeerium.ee un mil.lv materiāliem


Dalies ar šo ziņu