Paraksta vienošanos par Sauszemes spēku kājnieku brigādes iekļaušanu Dānijas divīzijā

E971D749A1E84DD08D132C3DDDD41699.jpg

Paraksta vienošanos par Sauszemes spēku kājnieku brigādes iekļaušanu Dānijas divīzijā

12.aprīlī Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietnieks, Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Juris Zeibārts un Dānijas Sauzemes spēku komandieris ģenerālmajors Pērs Ludvigsens parakstīja Saprašanās memorandu par Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes iekļaušanu Dānijas divīzijā.

   

Pievienošanās Dānijas divīzijai un sadarbības principi tika apstiprināti 2010.gada novembrī, parakstot Latvijas un Dānijas aizsardzības ministru nodomu protokolu par Sauszemes spēku vienību sadarbības un savstarpējās savietojamības attīstību.

Parakstītais dokuments paredz Dānijas divīzijas un Sauszemes spēku kājnieku brigādes kopīgu sadarbību gan plānošanas jautājumos, gan praktiskajos vingrinājumos, tādējādi paredzot daudz labāku sadarbību starp abu valstu karavīriem starptautiskajās operācijās.

„Sauszemes spēku kājnieku brigādes vienību iekļaušanās Dānijas divīzijā ir izcils un praktisks divpusējās sadarbības piemērs, kas kalpo kā spēcīgs pamats vēl ciešākai sadarbībai starp abu valstu bruņotajiem spēkiem,” uzskata aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

   

Šādu viedokli viņš pauda, 11.aprīlī Dānijā tiekoties ar Dānijas divīzijas komandieri ģenerālmajoru Mikelu Ankeru Lollesgordu un Latvijas karavīriem, kuri piedalās divīzijas līmeņa mācībās "Yellow Knight". 
Aizsardzības ministrs atzina, ka atbalsts, ko Latvijas karavīri saņem no dāņu kolēģiem, ir būtisks kājnieku brigādes kapacitātes un ekspertīzes paaugstināšanai.

Viņš skaidroja, ka Latvijai šī sadarbība ir svarīga, jo tā paaugstina karavīru spējas plānot un veikt sauszemes operācijas divīzijas līmenī. Tāpat tiek standartizēta sadarbība Baltijas valstu un Dānijas vienību līmenī atbilstoši NATO prasībām, kā arī veicināta trīs Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbība aizsardzības jomā.

Igaunijas aizsardzības spēku un Lietuvas bruņoto spēku brigādes līmeņa vienības ir jau iekļāvušās Dānijas divīzijas sastāvā.

Mācības „Yellow Knight”, kas no 6. līdz 12.aprīlim notika Oksbolā, Dānijā, bija divīzijas līmeņa mācības, kurās piedalījās aptuveni 500 karavīru no Dānijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

   

To sākuma fāzē karavīri sadarbojās ar civilajām un nevalstiskajām organizācijām medicīniskās palīdzības sniegšanā, pajumtes un pārtikas nodrošināšanā bēgļiem.

Karavīri sadarbojas ar šīm organizācijām starptautisko operāciju rajonos, un mācībās apgūst, kāda ir militāro aktivitāšu ietekme uz civilo vidi un kā mazināt nodarītos kaitējumus un veicināt civilmilitāro sadarbību.

Dānijas divīzijas komandieris ģenerālmajors M.A. Lollesgords uzsvēra, ka sadarbība ar civilajām institūcijām ir ļoti nozīmīga, īpaši, lai īstenotu visaptverošo pieeju. „Civilās institūcijas ir mūsu partneri operāciju rajonos,” uzsvēra divīzijas komandieris.

„Nevalstisko organizāciju vai civilo iestāžu pārstāvju iesaiste arī komandieriem ir izaicinājums, jo liek paskatīties uz militārajām operācijām no citas perspektīvas, turklāt viņi uzdod tādus jautājumus par ietekmi uz civilo vidi, par kādiem militārā vadība plānošanas laikā nav iedomājusies,” skaidroja ģenerālmajors M.A. Lollesgords, piebilstot, ka īpaši svarīga sadarbība ar civilajām iestādēm ir ANO operācijās, kurās Ziemeļvalstu karavīriem turpmāk arī būs jāiesaistās.

Savukārt mācību aktīvajā fāzē štābs personāls pilnveidoja lēmumu pieņemšanas prasmes operāciju plānošanā un vadīšanā saskaņā ar mācību scenāriju, ko bija izstrādājusi Mācību vadības pavēlniecība.

Mācības „Yellow Knight” noslēdza 2012.gada septembrī sākto Dānijas divīzijas un tajā iekļauto Baltijas valstu brigādes līmeņa vienību apmācības posmu.

Pēc forsvaret.dk un kam.lt materiāliem

Dalies ar šo ziņu