Igaunija atsakās no novecojušiem padomju laika radariem

532CE44159D64D8BA6491D556089AA70.jpg

Igaunija atsakās no novecojušiem padomju laika radariem

Igaunijas Gaisa spēki 26.martā Muhu salā atklāja radiotehnisko posteni, kurā atrodas vidēja rādiusa gaisa telpas uzraudzības radiolokators „Ground Master 403”.

Aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu atklāšanas ceremonijā uzsvēra, ka gaisa telpas uzraudzības atjaunināšana paaugstinās Igaunijas aizsardzības spējas un drošību.

Gaisa spēku komandieris, pulkvedis Jāks  Tariens norādīja, ka „Ground Master 403” – krīzes situācijā brīdinājumu  saņems daudz ātrāk. „Precīza gaisa telpas uzraudzība ir nozīmīga gan NATO iznīcinātāju lidojumiem, gan dažādu gaisa telpas aizsardzības sistēmu funkcionēšanai. Turklāt Muhu radars uzlabos arī civilās aviācijas drošību,” viņš sacīja.

 

Atklāšanas ceremoniju apmeklēja arī aizsardzības spēku komandieris, ģenerālmajors Riho Terrass, Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Arto Rati, Igaunijas Aizsardzības ministrijas ģenerālsekretārs Miks Marrans un Francijas radiolokatoru ražotāju „Thales-Raytheon Systems” viceprezidents Domeniks Simonē.

Vidēja rādiusa radiolokators „Ground Master 403" spēj konstatēt lidmašīnu līdz 470 kilometru attālumā un līdz 30 kilometru augstumā.

Tā ir mobila sistēma, un nepieciešamības gadījumā to stundas laikā var pārvietot no tā pastāvīgās atrašanās vietas un uzstādīt darba kārtībā citā vietā.

 

Radiotehnisko posteni apkalpos 20 karavīru rotācijas kārtībā. Otrs radiolokators tiks uzstādīts Igaunijas dienvidos Otepā 2014.gadā.

Savukārt Latvijā, lai nodrošinātu valsts gaisa telpas novērošanu un kontroli, izveidoti trīs radiotehniskie posteņi, kas atrodas Lielvārdē, Ventspilī un Rēzeknē.

Rēzeknē postenī ir izvietots moderns trīsdimensiju radiolokators TPS – 77, kas spēj noteikt attālumu līdz gaisa kuģim, kā arī tā augstumu un virzienu.

Ventspils radiotehniskajā postenī ir uzstādīts divu dimensiju radiolokators ASR – 7,  bet Lielvārdes radiotehniskajā postenī - divu dimensiju radiolokators P-18. Abi radiolokatori nosaka gaisa mērķu attālumu un azimutu.

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānā paredzēts nomainīt tehnoloģiski novecojušos radiolokatorus ASR – 7 un P -18 ar mūsdienu prasībām atbilstošiem radiolokatoriem.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas radiotehniskie posteņi ir apvienoti nacionālajos gaisa telpas kontroles centros un reģionālajā Gaisa telpas novērošanas koordinācijas centrā Karmelavā, Lietuvā, kas veido vienotu Baltijas valstu gaisa telpas kontroles sistēmu (BALTNET). Tā ir iekļauta vienotajā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā (NATINADS).

Pēc mil.ee un mil.lv materiāliem

Dalies ar šo ziņu