Klaipēdā tiekas Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieri

Sargs.lv

Klaipēdā tiekas Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieri

1.februārī Lietuvas pilsētā Klaipēdā noslēdzās gadskārtējā Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieru sanāksme, kurā piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Vairāku dienu sanāksmē Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieri pārrunāja jautājumus par reģionālo drošību, kopīgiem sadarbības projektiem, piemēram, kopīgu militāru mācību rīkošanu Baltijas jūras reģionā, kā arī dalību NATO un ES spēkos un to vadītajās operācijās.

Sanāksmes darba kārtībā tika iekļauts arī jautājumus par Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku iesaisti operācijā Afganistānā pēc 2014.gada. NATO dalībvalstis un partneri ir apliecinājuši savu apņemšanos sniegt atbalstu Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem, apmācot, ekipējot, finansējot un attīstot to spējas arī pēc atbildības nodošanas vietējiem spēkiem procesa beigām.

Jau janvāra sākumā vairāki Latvijas virsnieki sāka dienestu jaunizveidotajā Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienībā. Šīs vienības galvenais uzdevums ir konsultēt un atbalstīt ar kaujas atbalsta elementiem Afganistānas drošības spēkus Balhas un Samangānas provincē. Līdzīgi kā Provinču atjaunošanas vienībā Meimenā, arī Pārejas atbalsta vienībā Latvijas virsnieks pilda komandiera vietnieka pienākumus, kas ir augsts mūsu karavīru profesionalitātes novērtējums.

Baltijas un Ziemeļvalstu bruņoto spēku komandieri izskatīja arī jautājumu par dalību Zviedrijas vadītajā ES Kaujas grupā, kuras dežūrā, kas plānota 2015.gadā, piedalīsies arī visu triju Baltijas valstu karavīri.

Sanāksmē komandieri pievērsa uzmanību arī mūsdienu drošības izaicinājumiem – enerģētikas un kiberdrošībai, kā arī to ietekmei uz aizsardzības un militārajām spējām.

Kā viens no sadarbības veidiem tika izskatīts jautājums par sadarbību karavīru veterānu sistēmas izveidošanā.

Sanāksmes noslēgumā tās dalībnieki iepazinās ar nesen noslēgto Latvijas, Igaunijas un Lietuvas aizsardzības ministriju saprašanās memorandu par sadarbību aizsardzības un militāro attiecību jomā, kā arī Ziemeļvalstu sadarbības aizsardzības jomā (NORDEFCO) plāniem 2013.gadā.

Dalies ar šo ziņu