Apstiprina jaunu Baltijas valstu saprašanās memorandu par sadarbību aizsardzības un militāro attiecī

Sargs.lv

Apstiprina jaunu Baltijas valstu saprašanās memorandu par sadarbību aizsardzības un militāro attiecību jomā

Ministru kabinets 29.janvārī apstiprināja jaunu Latvijas, Igaunijas un Lietuvas aizsardzības ministriju saprašanās memorandu par sadarbību aizsardzības un militāro attiecību jomā.

Valdības lēmums arī paredz pilnvarot aizsardzības ministru parakstīt saprašanās memorandu.

2008.gadā Baltijas valstu aizsardzības ministri parakstīja līgumu starp Latvijas, Igaunijas un Lietuvas aizsardzības ministrijām par sadarbību aizsardzības un militāro attiecību jomā.

Šis līgums reglamentē Baltijas valstu militārās sadarbības jomas, formas un būtiskākos praktiskos jautājumus, piemēram, sadarbības plānu saskaņošanu, finansēšanu un iesaistītā personāla statusu.

Līgums līdz šim ir kalpojis kā ietvara dokuments visam Baltijas valstu militārās sadarbības procesam kopumā un Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON), Baltijas Gaisa telpas novērošanas tīkla (BALTNET) un Baltijas aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) projektiem atsevišķi.

Kopš līguma parakstīšanas brīža Baltijas valstu militārās sadarbības process ir ievērojami paplašinājies, attīstījušies arvien jauni sadarbības virzieni un formas, kādēļ līguma regulējums vairs neatbilst faktiskajai situācijai.

BALTRON, BALTNET un BALTDEFCOL projekti laika gaitā attīstījušies, papildināti ar jauniem sadarbības virzieniem, kā arī daļai no tiem izstrādes procesā ir jauni, situācijai atbilstoši vienošanās dokumenti.

Līdzās jau minētajiem projektiem šobrīd tiek attīstīti jauni sadarbības virzieni, piemēram, Baltijas Bataljona līmeņa vienības (BALTFOR), Baltijas valstu kopējās apmācību sistēmas (BALTRAIN), kopīgi Baltijas valstu militārie iepirkumi, kā arī citi projekti, kuru tālākai virzībai būs nepieciešams arī atbilstošs juridisks regulējums.

Saprašanās memoranda projekts izstrādāts, lai šobrīd spēkā esošo līgumu aizstātu ar jaunu - Baltijas valstu militārās sadarbības paredzamajai nākotnes attīstībai atbilstošu dokumentu.

Jaunajā sadarbības memorandā vienošanās teksts ir padarīts vispārīgāks. Kopējo sadarbības projektu detalizētu regulējumu paredzēts veikt ar atsevišķu līgumu palīdzību.

Tāpat memorandā precizēti Baltijas valstu militārās sadarbības formāti to funkcijas un atbildība, kā arī organizācijas un darbības principi, padarot tos efektīvākus un atbilstošus aktuālajai situācijai.

Papildus iepriekš minētajam jaunais sadarbības memorands atvieglos potenciālo militāro sadarbību būtiskā Baltijas jūras reģiona daļā, jo tas ir strukturēts pēc Ziemeļvalstu sadarbības aizsardzības jomā (NORDEFCO) saprašanās memoranda parauga.

Tādējādi ir pārņemta šī reģiona valstu labākā sadarbības pieredze un nodrošināta labāka savstarpējā savietojamība starp Baltijas valstu un NORDEFCO sadarbību regulējošajiem starptautiskajiem līgumiem.

Šim dokumentam būs potenciāls būtiski uzlabot militāro sadarbību ne tikai ar NATO ietilpstošajām, bet arī pārējām NORDEFCO valstīm, stiprinot reģionālo drošību visā Baltijas jūras reģionā.

Memorands paredz, ka dalībnieki sadarbojas politikas un stratēģijas izstrādē, spēju attīstīšanā, izglītībā, apmācībās un operācijas.

Sadarbojoties iepriekšminētajās jomās, valstis var veikt arī kopīgus iepirkumus, iegādes un loģistikas atbalsta projektus, ierosināt institūciju un struktūru izveidošanu un iesaistīties citos sadarbības projektos un aktivitātēs.

LETA

Dalies ar šo ziņu