Baltijas valstu gaisa telpas novērotāji uzlabo savietojamību ar NATO struktūrām

Sargs.lv

Baltijas valstu gaisa telpas novērotāji uzlabo savietojamību ar NATO struktūrām

15.novembrī Baltijas Apvienotajā kontroles un ziņošanas centrā Karmelavā, Lietuvā, notika Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas novērošanas speciālistu mācības „Rammstein Aspect 2012”.

Mācības „Rammstein Aspect 2012” rīkoja NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā, Vācijā no 13. līdz 16.novembrim, lai uzlabotu spējas rīkoties ārkārtas situācijās NATO gaisa telpā, kā arī pārbaudītu NATO komandvadības struktūru darbību.

Mācībās piedalījās nacionālie gaisa telpas novērošanas un kontroles centri no Čehijas, Vācijas, Dānijas, Norvēģijas, Beļģijas, Nīderlandes, Apvienotās Karalistes, Polijas, Baltijas valstu gaisa telpas novērošanas centri – Lielvārdē (Latvijā), Karmelavā (Lietuva) un Āmari (Igaunijā), kā arī daudznacionālie NATO centri Ūdemā, (Vācija) un Finderupē (Dānija). Mācību dalībnieki vingrinājās komandvadības iemaņās gaisa operāciju laikā un gaisa telpas patrulēšanā NATO Integrētās gaisa aizsardzības sistēmas (NATINADS) Ziemeļu reģionā.

Baltijas valstu nacionālie gaisa telpas novērošanas centri vingrinājumā izpildīja ar Baltijas gaisa telpas kontroli saistītus uzdevumus, kurus parasti nodrošina augstāka līmeņa vienība - Baltijas Apvienotais kontroles un ziņošanas centrs. No Latvijas mācībās piedalījās Aviācijas bāzes Gaisa telpas novērošanas eskadriļas Gaisa operāciju centra karavīri.

Kā norāda Lietuvas Gaisa spēku Gaisa telpas novērošanas un kontroles pavēlniecības komandieris, pulkvežleitnants Darius Kapūsta, šādi vingrinājumi palīdz apmācīt nacionālos centrus, lai nodrošinātu nepārtrauktu Baltijas gaisa telpas kontroli gadījumā, ja Apvienotais kontroles un ziņošanas centrs Karmelavā uz laiku nespēj pildīt šos uzdevumus, piemēram, krīzes situācijās.

Baltijas Apvienotais kontroles un ziņošanas centrs Karmelavā ir militāra vienība, kuru Baltijas valstis izveidoja 2000.gadā BALTNET projekta ietvaros, ar mērķi nodrošināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpu suverenitāti, kā arī veicināt saskaņotu nacionālo gaisa aizsardzības sistēmu attīstību un to savietojamību ar NATO struktūrām. Centra uzdevumos ietilpst gaisa telpas novērošana, bruņojuma kontrole, komandvadība un citi uzdevumi. Centrs ne tikai nodrošina Baltijas gaisa telpas suverenitāti, bet arī kontrolē NATO gaisa telpu, NATINADS ietvaros.

Pēc kam.lt un gs.mil.sk materiāliem.

Dalies ar šo ziņu