Vācijas valdība ASV spēku uzturēšanai valstī septiņu gadu laikā atvēlējusi pusmiljardu eiro

Ārvalstīs
LETA--DPA

ASV
Foto: picture-alliance/dpa/N.Armer

Vācijas valdība pēdējo septiņu gadu laikā ir iztērējusi vairāk nekā 500 miljonus eiro, lai atbalstītu valstī izvietotos ASV karavīrus, liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā esošā informācija.

Vācijas valdība ASV spēku uzturēšanai valstī septiņu gadu laikā atvēlējusi pusmiljardu eiro

No šīs summas 240 miljoni eiro ir atvēlēti bijušo darbinieku atbalstam, kā arī ASV spēku izmantotās zemes un ēku pārvaldības un būvniecības izmaksu segšanai.

ASV spēkiem atvēlēta "gandrīz visa" summa no 480 miljoniem eiro, ko Vācijas valdība 2012.-2019.gadā iztērējusi militārajiem būvdarbiem NATO partneru vajadzībām Vācijā, liecina Finanšu ministrijas atbilde parlamenta deputātei Brigitei Freiholdai no galēji kreisās partijas "Die Linke".

Pagājušajā nedēļā gan ASV prezidents Donalds Tramps, gan ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels draudēja atsaukt daļu karavīru vai pārvietot viņus uz Poliju, jo Vācija neizpilda NATO saistības aizsardzībai atvēlēt vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Vācijā ir bāzēts lielākais ASV karavīru kontingents Eiropā. Kopumā Vācijā atrodas 35 000 ASV karavīru. ASV armija algo arī 17 000 ASV un 12 000 Vācijas civilpersonu. Desmitiem tūkstoši citu darbavietu ir atkarīgas no ASV spēku klātbūtnes valstī.

Vācijas Finanšu ministrijas sniegtā informācija arī liecina, ka ASV pēdējo piecu gadu laikā savu militāro klātbūtni Vācijā samazinājušas par 3000 karavīriem. Grenels septembrī paziņoja, ka ASV Vācijā dislocēto karavīru skaitu atkal palielinās par 1500 vīriem.

Dalies ar šo ziņu