ASV veic iepriekš aizliegtas raķetes izmēģinājumu

Ārvalstīs
LETA
ASV
Foto: Scott Howe/Defense.gov

ASV Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka valsts bruņotie spēki veikuši pirmos lidojumu izmēģinājumus raķetei, kāda vairāk nekā 30 gadus bija aizliegta saskaņā ar Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līgumu, kuru šomēnes pārtrauca ASV un Krievija.

ASV veic iepriekš aizliegtas raķetes izmēģinājumu

Pie Kalifornijas krastiem svētdien veiktais izmēģinājums nozīmē, ka atsākta bruņojuma sacensība. Analītiķi bažījas, ka tā veicinās saspīlējumu starp Vašingtonu un Maskavu.

ASV prezidenta Donalda Trampa valdība paziņojusi, ka joprojām ir ieinteresēta lietderīgā ieroču kontrolē, tomēr apšauba Krievijas vēlmi ievērot savas saistības.

Pentagons informējis, ka veicis izmēģinājumu no zemes palaižamai pārveidotai jūras spēku spārnotajai raķetei "Tomahawk". Ministrija norādīja, ka raķete palaista no Sannikolasas salas salas un precīzi trāpījusi mērķī pēc vairāk nekā 500 kilometru nolidošanas. Raķete bijusi aprīkota ar konvencionālu galviņu, nevis kodolgalviņu.

Krievijas Ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs pauda nožēlu par jauno ASV izmēģinājumu.

"ASV acīmredzami virzās uz militāra saspīlējuma saasinājumu. Mēs uz provokācijām nereaģēsim," viņš sacījis Krievijas valsts ziņu aģentūrai TASS.

Ķīna otrdien brīdināja, ka ASV vidēja darbības rādiusa spārnoto raķešu izmēģinājumi var sākt jaunu "bruņojuma sacensību".

"Šis ASV veiktais pasākums izraisīs jaunu bruņojuma sacensības kārtu, kas saasinās militāro konfrontāciju, un tas savukārt negatīvi ietekmēs starptautisko un reģionālo drošības situāciju," sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Gens Šuans.

Jau vēstīts, ka ASV augusta sākumā oficiāli izstājās no Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līguma (INFT), apsūdzot Krieviju apzinātā vienošanās pārkāpumā.

INFT 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

Saskaņā ar šo līgumu aizliegtas kodolgalviņas nestspējīgas raķetes, kuru darbības rādiuss ir no 500 līdz 5500 kilometriem.

ASV un NATO uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, kas saskaņā ar NATO klasifikāciju pazīstama kā SSC-8. Krievija uzstāj, ka raķetes darbības rādiuss nesasniedz 500 kilometru.

Baltais nams šogad sāka sešu mēnešu procedūru, lai izstātos no vienošanās.

Drīz pēc tam arī Maskava sāka izstāšanos, un Krievijas prezidents pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Krievija oficiāli aptur dalību līgumā.

INFT bija viens no diviem nozīmīgākajiem ASV un Krievijas bruņojuma līgumiem. Otrs ir Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgums (START), ar kuru abām valstīm noteikti kodolarsenālu griesti ievērojami zemākā līmenī nekā Aukstā kara laikā, kad to apjoms bija sasniedzis kulmināciju.

Šī līguma termiņa beigas ir 2021.gadā, un, kā šķiet, nedz Maskavā, nedz Vašingtonā nav politiskās gribas to pagarināt.

Dalies ar šo ziņu