Sākušās ASV un Dienvidkoreja ikgadējās militārās mācības

Ārvalstīs
LETA--AFP

ASV
Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images

Neskatoties uz Ziemeļkorejas pretestību, ASV un Dienvidkoreja pirmdien sākušas ikgadējās kopīgās militārās mācības

Sākušās ASV un Dienvidkoreja ikgadējās militārās mācības

Plašāka informācija par manevriem pašreiz nav pieejama, taču amatpersona Seulā atklāja, ka šogad manevros tiks arī pārbaudītas Dienvidkorejas spējas uzņemties operatīvo kontroli kara apstākļos.

Saskaņā ar ASV un Dienvidkorejas drošības līgumu bruņota konflikta gadījumā apvienotos spēkus komandēs ASV ģenerālis, taču Seula jau sen vēlas mainīt šo punktu.

Eksperti uzskata, ka abu valstu kopīgās militārās mācības var aizkavēt sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

Ziemeļkoreja pēdējās dienās veikusi vairākus tuva darbības rādiusa ballistisko raķešu izmēģinājumus, nodēvējot vienu no tiem par nopietnu brīdinājumu Seulai nerīkot kopīgus manevrus ar ASV.

Tie ir pirmie Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumi kopš ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanās 30.jūnijā demilitarizētajā zonā starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju, kuras laikā viņi vienojās atsākt abu valstu sarunas pa Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos. Tomēr ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo jau atzinis, ka sarunu atsākšanai būs vajadzīgs ilgāks laiks, nekā domāts.

Ziemeļkoreja parasti asi reaģē uz ASV un Dienvidkorejas kopīgajiem militārajiem manevriem, uzskatot tos par izmēģinājumu iebrukumam Ziemeļkorejā.

Tramps pēc tikšanās ar Kimu pagājušajā gadā Singapūrā paziņoja, ka uz laiku apturēs kopīgās mācības un rezultātā pagājušajā augustā paredzētie manevri "Ulchi Freedom Guardian" tika atlikti.

Sabiedroto kopīgie lielākie manevri "Foal Eagle" un "Key Resolve", kuros katru pavasari tiek iesaistīti desmitiem tūkstoši karavīru, tika aizstāti ar īsākām mācībām "Dong Maeng".

Arī nule kā sākušies manevri būs mazāki par iepriekšējos gados notikušajiem, vēstīja Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap", norādot, ka tiem arī nav dots nosaukums.

Dalies ar šo ziņu